Sommeren giver os den smukkeste farvepalet af velduftende blomster. Men har du tænkt på, at det kan være en fordel at dyrke dem økologisk? Læs om Vildevioler, der dyrker økologiske blomster, og se, hvordan du binder en sommerlig buket.
Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.
Vildevioler er en lille iværksættervirksomhed med en stor passion for blomster, økologi og bæredygtighed. Firmaet har et stort udvalg af økologiske og vilde blomster til buketter. De Ø-mærkede blomster dyrker Marie Holmer og Christina Foss selv fra forår til efterår på en økologisk gård på Sjælland – naturligvis uden brug af sprøjtemidler, kunstgødning og opvarmede drivhuse. Når du vælger blomster fra Vildevioler, får du miljøvenlige og viltre buketter, der følger årstiderne. Blomsterne holder rigtig godt, da de høstes og bindes samme dag – der er ingen mellemled eller langvarig transport. Vildevioler tilbyder også kurser i blomsterbinding for både firmaer og private. Læs mere om buketter og kurser på vildevioler.dk.
Christina mener, at forbrugerne generelt ved for lidt om de konventionelt dyrkede blomster, som vi kan få året rundt til en billig penge. – Hvis vi taler konventionelle blomster, er der problemer med transporten, sprøjtemidlerne og arbejdsforholdene, afhængigt af hvor blomsterne kommer fra. Og så er der den monokultur, som præger blomsterbranchen. Det er klart, at hvis du dyrker 50.000 roser i et gartneri, vil de være mere udsatte for sygdomme, og så skal der sprøjtes mere, fortæller Christina og fortsætter: – Derudover er der CO²-påvirkningen, som dyrkningen af blomster i opvarmede drivhuse afstedkommer, for ikke at tale om de lange transporter af blomster i fly og lastbiler. Alt dette, for at vi kan gå i supermarkedet og købe en buket roser og tulipaner uden for sæson til spotpris. Mange af os er begyndt at købe økologiske fødevarer, men det at være bevidst om, hvad den billige buket egentlig koster på miljøkontoen, er nyt for mange, siger Christina, der egentlig godt kan forstå, at forbrugerne ikke tænker over det eller bliver forvirrede over producenternes markedsføring. – For forbrugerne kan det være svært at navigere i blomstermarkedet. Branchen bruger ord, der ligger meget tæt op ad økologi og det naturlige, fx markbuketter og nordiske blomster, men blomsterne kommer stadig fra drivhuse i Holland, Afrika eller Sydamerika, forklarer Christina.
Christina og Marie havde oprindelig en plan om at lave en forbrugerkampagne om netop dette emne, men det blev aldrig til noget. Til gengæld gav et besøg hos en lille økologisk blomstervirksomhed uden for Oslo dem idéen til at dyrke blomsterne selv. På hjemturen var de vildt begejstrede, og frøet til Vildevioler blev sået. Ligesom kollegerne i Norge har pigerne ikke selv nogen gård. Derfor indgik de et samarbejde med Allan Clausen på Hegnstrup. – Jeg fandt Allans gård lidt tilfældigt på nettet, og efter nogle besøg herude fandt Marie og jeg ud af, at det var et drømmested for os at starte vores lille virksomhed, fortæller Christina. Allans gård har i generationer været drevet økologisk, og der har derfor aldrig været brugt sprøjtemidler eller kunstgødning på markerne. Det lettede processen for Christina og Marie, da de gerne ville have det røde økomærke på deres buketter. – I det hele taget har Allan været en uvurderlig hjælp i vores opstartsfase. Vi har fået god faglig sparring og råd til vores dyrkning af blomsterne, og så kender Allan sit vejr. Han ringede fx til mig i oktober og sagde, at vi hellere måtte komme og grave vores georginer op – helst i dag, for vi får sne i morgen, sagde han. Nej, det har de ikke lovet i vejrudsigten, modsagde jeg, men det gør der altså, sagde Allan. Så vi måtte proppe unger og mænd i bilen, og så gik hele aftenen ellers med optagning af de mange georgineknolde. Til sidst måtte vi sætte projektører ud for at kunne finde de sidste i mørket, og så kom sneen. En halv meter faktisk, så vi stoler på Allans vejrudsigter, forklarer Christina leende.
I videoen kan du se Christina binde en sommerlig buket: