grøftekantsbuketter
Buketter & kranse

DIY: Økologiske grøftekantsbuketter

Foto og 30.05.2024
tekst: Tina Brok Hansen.
Blomsterfirmaet Vildevioler producerer økologiske blomster til buketter på en mark i Nordsjælland. Læs her om deres vision om at gøre blomsterbranchen grønnere, og få deres tips til, hvordan du laver en skøn grøftekantsbuket.

På en farvestrålende blomstermark i Nordsjælland møder vi Christina Foss og Marie Holmer, der sammen er indehavere af økologiske blomsterfirma Vildevioler. Christina er i færd med at høste ærteblomster til dagens buketter og har lovet os en tur med ud i de skønne blomstermarker, hvor vi skal deltage i dagens øvrige blomsterhøst.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Mere inspiration: Sommerens bedste iskaffe

Konventionelle blomster belaster miljøet

De to blomsterpiger har kendt hinanden helt tilbage fra gymnasiet og er blandt venner kendt som ”violerne”. Marie er uddannet biolog og Christina er uddannet miljøplanlægger, og sammen startede de i 2015 Vildevioler, efter en længere forundring over, at der ikke fandtes dansk producerede økologiske snitblomster på markedet. Christina mener, at forbrugerne generelt ved for lidt om de konventionelt dyrkede blomster, som vi kan få året rundt til en billig penge.

– Hvis vi taler konventionelle blomster, er der problemer med transporten, sprøjtemidlerne og arbejdsforholdene, afhængigt af hvor blomsterne kommer fra. Og så er der den monokultur, som præger blomsterbranchen. Det er klart, at hvis du dyrker 50.000 roser i et gartneri, vil de være mere udsatte for sygdomme, og så skal der sprøjtes mere, fortæller Christina.

Grønnere blomsterbranche

Mange er begyndt at købe økologiske fødevarer, men de færreste er bevidst om, hvad den billige buket i supermarkedet egentlig koster på miljøkontoen. Christina og Maries vision er, at biddrage til at gøre blomsterbranchen mere grøn ved at dyrke blomster uden sprøjtemidler, kunstgødning og opvarmede drivhuse. Christina og Marie dyrker deres økologiske blomster på en mark, der ligger side om side med Hagenstrups økologiske grønsager efter aftale med Allan Clausen fra Hegnstrup. Allans gård har i generationer været økologisk, og der er aldrig blevet brugt sprøjemidler eller kunstgødning på markerne.

Læs også: Ingefærsbagt laks med nudelsalat

6 tips til at lave en skøn grøftekantsbuket:

Grøftekantsbuketter er buketter med et mere naturligt og vildt look end den traditionelle buket. Vildevioler binder både grøftekantsbukketter, leverer blomster til bryllup og begravelse og afholder mange workshops i blomsterbinderi. Kom til workshop og bestil buketter på deres hjemmeside vildevioler.dk. Vildevioler giver dig her 6 tips til, hvordan du binder en grøftekantsbuket:

  1. Hav en spand vand med, som du kan sætte blomsterne i, så snart de er høstet. Hvis du holder af valmuer, så tag en termoflaske med kogende vand med, og dyp det nederste af stænglerne i et par sekunder, så holder kronbladene længere.
  2. Rens alle stilkene, inden du går igang med buketten, så der ikke er blade under bindingspunktet (der hvor du holder). Det holder vandet rent i længere tid.
  3. Eksperimentér gerne med farver - enkelte blomster i kontrastfarver vil give et helt andet udtryk.
  4. Lad blomsterne have forskellige højder, så du skaber liv og "tilfældighed" i buketten.
  5. Brug gerne krydderurter, så dufter buketten skønt.
  6. Husk at nogle blomster er fredet - fx alle vilde orkideer - og høst generelt de vilde blomster med måde, så de kommer igen til næste år.

Sund snack: Den sprødeste vandmelonspizza

Få et blomstrende indblik i de Vildeviolers univers i galleriet nedenfor!