Buketter & kranse

Dekorer med vintersmukke pigeoner

af Anna Hedegaard 22.12.2008
Foto: Jakob Valling, Havekonsulent: Susie Helsing Nielsen
Røde pigeonæbler er nemme at dyrke, passe og pynte op med, og så ser de smukke ud. Få tips til at lave en smuk dekoration med pigeoner.

De smukke røde pigeonæbler hører julen til. Tidligere blev æblerne pudset og poleret og brugt som pynt på juletræet, i dag bruger vi dem typisk som pynt i dekorationer, både inde og ude, som mad til fuglene, men også som en lækkerbid til os selv, da æblerne har en helt speciel smag og sødme.

Læs også: Kribler det i dine grønne fingre?

Køb et sundt pigeontræ
Har du lyst til selv at eje et pigeontræ, er der nogle ting, du skal være opmærksom på, inden du køber dit træ: Kronen skal være harmonisk og have fire-fem hovedgrene, som ikke må vokse for lodret. Hovedgrenene skal være i god vækst. Kig på knopperne/ bladene - de skal have en afstand på mindst 5 cm, og barken skal være frisk uden alger og mosser. På podestedet, hvor grundstammen vokser sammen med pigeonstammen, skal såret være lukket uden huller eller sprækker, og de to stammer skal have nogenlunde samme tykkelse. Podestedet må ikke sidde for tæt på jorden. Tjek, om træet har friske, hvidlige rødder - det betyder, at træet er friskt og stærkt.

Læs også: Pynt op med blå blomster

En kurv fyldt med de smukke røde pigeoner ser altid fantastisk ud.

Plant din pigeon på bedste vis
Efteråret, omkring midten af oktober, eller når træet har smidt bladene, er det bedste tidspunkt at plante ud på. Så behøver træet ikke at bruge energi på at forsyne blade og frugter med vand og næring. Det kan "koncentrere sig" om at danne et godt rodnet, og du behøver ikke at vande. Lav et hul, som er dobbelt så dybt, som potten er høj, og cirka 1 m i diameter. Løsn rødderne med fingrene eller en saks. Sæt træet i hullet, og fyld jord omkring. Træk jævnligt træet opad, så potteklumpens overflade ender i niveau med jordoverfladen. Plant træet, så podestedet er mindst 10 cm over jorden. Tryk jorden let til med en fod, så træet står fast, og vand godt, så rødderne får god jordkontakt.

Læs også: Lav en krans af mos og æbler

Sol og sygdom

Pigeoner kan pryder stort set alle juleudsmykninger; her liver de en krans op med deres smukke røde julefarve.

Pigeonen er en af de mere sarte æbletyper, som har overlevet trods tendensen til for eksempel frugttræskræft og skurv. Du kan undgå disse sygdomme ved at beskære træet, så kronen holdes åben. Det skal ske fra midt juli til midt september og altid i tørvejr, så eventuelle svampesporer ikke får mulighed for at trænge ind i træet. Æblekræft er en svampesygdom, som smitter under fugtige forhold. Den ses som åbne, indfaldne sår på grenene. Klip straks de smittede grene af. Du skal gøde træet et par gange i løbet af vækstsæsonen, for at æblerne kan få en god størrelse - én gang i maj og én gang omkring sankthans. De år, hvor træet bærer meget frugt, er det en god idé at tynde ud i æblerne. Høst i september. Læg æblerne i kasser, eventuelt med en avis mellem hvert lag, så de ikke støder hinanden. Opbevar æblerne køligt, men frostfrit.