DIY-projekter

10 tips til at male en smuk væg med kalkmaling

Tekst og 22.06.2021
Foto: Tine Brock Hansen
Skal du male en væg med kalkmaling? Bliv ført ind i kalk- og farvepigmenternes verden og få nyttige malertips. Se guiden, og få nyttige tips til at male med kalkmaling her!

Det er nemt at se forskel på en væg malet med kalkmaling og en væg malet med traditionel plastikmaling. Kalkmalingen efterlader et mere douce-agtigt resultat, hvor penselstrøgene tydeligt ses.

Kalkmaling giver altså et helt andet udtryk end den traditionelle plastikmaling, og det skal man naturligvis være til. Men er man først startet med kalkmaling, bliver det ofte en lang kærlighedsaffære, siger farvehandler, Lise Trampedach, og forklarer, at malingen har sit eget liv og kan ændre sig alt efter vejr og alder. Her får du Lises bedste tips til selv at lave en smuk væg med kalkmaling.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

10 tips - sådan laver du en smuk væg med kalkmalinG

  1. Alle nypudsede vægge skal være tørre, før de kalkes. Bland kalkmalingen op med vand dagen før brug for at opløse pigmenterne.
  2. Påfør kalkmalingen med en langhåret pensel af god kvalitet. Dyp kun den nederste tredjedel af penslen, og mal i korte, krydsende strøg op og ned eller i bløde sving. Træk kalkmalingen ud på overfladen i tynde lag, men så alle små fordybninger eller revner fyldes.
  3. Mal en test for at sikre dig, at det er den farve, du ønsker. Hvis du vil have en større effekt på din væg, kan du mixe dine strøg ved at have en tyndere maling i en anden beholder. Maler du en ru væg, vil det lette dit malerarbejde, hvis du sprøjter vand på den med en forstøver, inden du maler. Bliv ikke forskrækket – den våde maling er meget mørkere end det færdige resultat.
  4. Rør jævnligt i malingen med rørepind eller piskeris under arbejdet.
  5. Mal tynde lag – to lag er almindeligvis tilstrækkeligt for at dække. Lad det tørre fuldstændigt mellem hvert lag.
  6. Ved arbejde på store områder skal kanter og overgange holdes fugtige, så de ikke tørrer ud og danner synlige streger. Vær evt. flere om at male de store flader. Færdiggør altid en hel væg for at undgå farveforskelle.
  7. Arbejd ikke udendørs i temperaturer under 8° eller over 30° eller i meget fugtigt miljø. Beskyt nykalkede områder mod direkte sol, tørrende vind og regn i tre-fire dage (længere i fugtigt vejr), når du maler udendørs.
  8. Udendørs overflader skal altid have vand før kalkmaling. Brug almindeligt rent vand, og påfør det med en vandforstøver.
  9. Enkelte mørke farver kan smitte af, fordi de har fået mere farvepigment, end kalken kan optage. Til disse farver kan du først bruge en primer, der påføres i meget tynde lag.
  10. Kalkmaling er tre uger om at hærde. Derfor kan den godt smitte lidt af i starten, og man kan komme til at skramme overfladen. Så vær lidt forsigtig med den.

Hvordan manler man en væg med kalkmaling?

Det vigtigste at holde sig for øje er, at kalkmaling tørrer rigtig hurtigt. Sørg for at have nok kalkmaling klar til at blive helt færdig, da du skal male væggen vådt i vådt.

Kan man male kalkmaling over med kalkmaling?

Du kan sagtens male over gammel kalkmaling over med et nyt lag. Du kan også uden videre male over med almindelig maling, hvis du senere ønsker dig et nyt look.

Hvor langt rækker kalkmaling?

Lidt alt efter hvilket underlag du maler på, kan du regne med at en liter kalkmaling kan dække i hvert fald 10 m2. De fleste typer kalkmaling dækker 10-14 m2 pr. liter.