DIY-projekter

16 myter om bæredygtige materialer

Tekst og 2.02.2017
grafik: Sustain daily / sustaindaily.dk. Foto: aiayu.
De fleste af os vil gerne passe på kloden og træffe flere bæredygtige valg i hverdagen. Men det kan være svært at finde ud af, hvad der egentlig er godt og skidt, når det kommer til bæredygtige materialer. Er økologi det eneste rigtige valg, og er bambus godt eller skidt for miljøet?
Pigerne bag webmagasinet og det bæredygtige bloggernetværk, Sustain Daily, opdaterer ugentligt læserne med gode råd til, hvordan du kan nærme dig en mere bæredygtig livsstil. På ISABELLAS har vi lavet et samarbejde med dem, og derfor kan du her læse deres interview med materialeekspert, Suzi Christoffersen. Sustain Daily har interviewet Suzi om de mange myter, der er omkring bæredygtighed for at finde frem til, hvad der er op og ned. Bliv klogere her!
1. Naturlige materialer er mere bæredygtige, simpelthen fordi de er naturlige og vedvarende. Falsk! Du kan ikke sige, at nogle materialer er mere bæredygtige, bare fordi de er naturlige. Faktisk er nogle syntetiske materialer meget bæredygtige. 2. Kun økologiske stoffer er bæredygtige. Falsk! Økologiske stoffer er langt fra den eneste mulighed, når det kommer til bæredygtige materialer. 3. Økologisk bomuld er lige så slemt som normalt bomuld, fordi det bruger rigtig meget vand for at gro. Falsk! Ja, det er rigtigt, at det bruger mere vand, men det er en mere bæredygtig mulighed, fordi det ikke indeholder pesticider. Det er godt både for jorden og de landmænd, som håndterer bomulden. 4. Konventionel hør er mere bæredygtig end økologisk bomuld. Både og. Det handler om, hvor det er dyrket henne. Groft sagt kan du lave denne opdeling: Konventionel hør dyrket i Europa er hovedsageligt dyrket uden pesticider og bruger mindre vand end bomuld, så i det tilfælde er det sandt. Men asiatisk hør er dyrket med pesticider, og er derfor ikke bedre end økologisk bomuld. 5. Bambus er en super bæredygtig fiber, fordi det vokser så hurtigt. Falsk! Bambus er en problematisk fiber – se mere herunder. 6. Bambus er ikke bæredygtigt, fordi der bruges mange kemikalier under forarbejdningen. Både og. Hvis bambusstoffet er lavet efter Lyocell-metoden i et kontrolleret closed loop-system, så er det et meget bæredygtigt materiale. Hvis bambussen er lavet efter viskose/rayon-metoden, er der brugt mange kemikalier, som ofte ikke er kontrollerede. Læs også: 12 nemme tips en en bæredygtig have
7. Genanvendt polyester er farligt, da det kan indeholde kræftfremkaldende stoffer fra de plastikflasker, det er lavet af. Ukendt. Der er simpelthen ikke nok data til at sige, om dette er sandt eller falsk, men det er en bekymring, som man forsker i lige nu.
8. Uld og læder er de mest forurenede materialer, fordi dyrene prutter. Både og. Hvis man blot kigger på det fra et fiberperspektiv, så er det sandt. Omend metangasudledningen er noget højere fra får, end den er fra køer. Men hvis du kigger på det i et livscyklusperspektiv, er uld og læder meget holdbare materialer, som kræver meget lidt vask og holder i meget lang tid. Det er grunden til, at nogle faktisk anser dem for blandt de mest bæredygtige materialer. 9. Du kan aldrig være sikker på, at de materialer, du bruger eller køber, virkelig er bæredygtige. Sandt! Det handler meget om at stole på processen, dine leverandører og altid bede om mere gennemsigtighed.
10. Veganere bruger ikke silke. Sandt! Når man producerer silke, så dræber man silkeormene.
11. I fremtiden vil vi alle gå i materialer lavet af soja- eller mælkefiber. Falsk! Der er allerede mange gode materialer, som vi også vil gå med i fremtiden. Innovation inden for tekstiler går langsomt og kan aldrig slå fx bomuld og polyester af pinden. Se også: Opskrift - bæredygtig kareklud
12. Hamp er det mest bæredygtige materiale nogensinde. Falsk! Det kan på mange måder være et rigtig godt alternativ til bomuld, men man kan ikke sige, at det er det mest bæredygtige nogensinde. 13. Genanvendte tekstiler kan aldrig blive lige så god kvalitet som helt nyproducerede tekstiler. Både og. Hvis vi snakker om naturlige fibre, så vil kvaliteten på de genanvendte aldrig være lige så god, fordi du gør fibrene kortere. Det er derfor, du bliver nødt til at blande dem med nye fibre. Hvis vi snakker om syntetiske fibre som polyester, kan de blive smeltet om og blive lige så gode som nye fibre. 14. Du kan aldrig lave et 100% bæredygtigt tekstil. Det er en gråzone. Det kommer an på, hvad der menes med bæredygtigt. Det er stort set umuligt at lave en definition, som omfavner alle gængse definitioner, og derfor er det ikke til at svare på, hvorvidt et tekstil kan være 100% bæredygtigt. 15. Naturlige farver er mere bæredygtige, men ikke så holdbare som kunstige farver. Falsk! Ja, naturlige farver holder ikke så længe, og man kan ikke farve alle de farver, man kan med kunstige. 16. Læder fra kødindustrien er mere bæredygtigt. Sandt! Men der er ikke meget bevis for, at der overhovedet findes køer, som kun bliver opdrættet for deres læder. Så alt læder må anses at være et biprodukt fra kødindustrien.

Vil du læse mere?

Hvis du vil have flere tips og tricks til en bæredygtig hverdag, så klik ind på sustaindaily.dk.