En bæredygtig have, hvor højbedene er lavet af genbrugskasser.
Havetips

12 nemme tips til en bæredygtig have

af Karina Demuth 23.02.2018
Foto: Anita Lindberg, Jytte Boch, Tina brok, Tia Borgsmidt, Kenn Römer-Bruhn, Lene L, Marian Jaugaard Steffensen, Frank Kirkegaard, Torben Djenner, Henrik Bjerg og Niels Ahlberg.
Gør mindre, nyd mere, og lad naturen vise vejen til en smuk, levende og bæredygtig have. En grøn have er god for både miljø, dyreliv og dig selv. Prøv vores 12 nemme tips.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

De 12 bedste tips til en bæredygtig have:

Begrebet bæredygtighed kan dække over mange ting, men i sin mest grundlæggende fortolkning handler det helt enkelt om, hvordan vi kan passe bedre på vores jord, så den ikke tager skade af den måde, vi lever på. Som haveejere er der faktisk rigtig meget, vi kan bidrage med, og lige nu er det perfekte tidspunkt at gøre sig lidt tanker om det kommende haveår. Et godt første skridt mod større bæredygtighed er simpelthen at bruge sin sunde fornuft, og her gælder det, at jo mindre forbrug, forarbejdning og transport, jo bedre. Vælg den korte og nemme vej. Dyrk ting, som trives godt i haven. Tag afsæt i lokale materialer eller ting, der i forvejen er i haven. Slæk lidt på det høje plejeniveau. Der er masser af hurtige, nemme smutveje til at gøre haven mere bæredygtig. Mere grøn inspiration: 16 myter om bæredygtige materialer 1. Lad haven vise vejen Planter, som breder sig selv, viser dig en genvej til bæredygtig trivsel i din have. Har du et hjørne, hvor høstanemonerne har spredt sig med udløbere, eller dild og morgenfruer har sået sig selv, er disse planter det helt rigtige valg netop der. Omvendt, så tag det som et vink med en vognstang, hvis dine engelske roser år efter år mistrives. Lad være med at blive ved med at gøde, vande og genplante, og find i stedet på noget andet.

2. Indret en dyrevenlig have

Kvidrende småfugle, flaksende sommerfugle, summende bier, frøer, tudser og pindsvin giver haven en helt ny dimension, og en ganske almindelig villahave kan faktisk være med til at fremme bestanden af mange af vores truede smådyr og insekter. Indret derfor din have, så der er masser af skjul, redepladser, føde og vand. Lad gerne et hjørne vokse lidt vildt, og lav nogle gode blad- og kvasbunker. Mange fugle yngler naturligt i hule træer, men den slags er der ikke mange tilbage af i vores velordnede landskaber. Ved at opsætte redekasser kan du mangedoble antallet af forskellige fuglearter i din have.

3. Plant masser af grønt

Dyrk så mange planter som overhovedet muligt. Alle planter har nemlig den egenskab, at de oplagrer CO2, udskiller ilt og recirkulerer vandet, til gavn for miljø og klima. Særlig gode er træer, buske og rustikke stauder, fordi de er supernemme at dyrke, klarer sig fint med den fugt og næring, der allerede er i jorden, og bidrager med nektar, pollen, spiselige frø og gode levesteder til havens dyr. Endelig er de flerårige planters ressourceforbrug lavt i forhold til fx færdigkøbte løg- og sommerblomster, der kun holder en enkelt sæson og ofte er fremavlet i fx Holland og fragtet hertil over lange afstande.

4. Lug, dæk og drop sprøjtemidler

Lug dine bede, og plant tæt, så har ukrudtet svært ved at få fat. Dæk al bar jord med græsafklip eller andre planterester (undgå dog planter med modne frø, for ellers bliver der nemlig meget at luge året efter). Når du har høstet i køkkenhaven, så efterså jorden med grøngødningsplanter som fx honningurt eller kløver. De fremspirende nye planter binder jordens næring, forhindrer besværligt ukrudt i at få fat og beskytter jordens mikroklima vinteren over.

Læs også: 5 planter der forbedrer indeklimaet i boligen

5. Få styr på regnvandet

Saml dit regnvand fra taget og drivhuset i en regnvandstønde, og brug det til at vande i haven. På den måde undgår du at belaste vores i forvejen pressede kloaksystem, samtidig med at du sparer på vores rensede drikkevand – og på matriklens vandregning.

6. Græs på den gode måde

En græsplæne er bedre for miljøet end en stenbelægning, fordi den lader regnvandet sive ned i jorden, ikke ud i kloaksystemet (eller kælderen), og som alle andre planter forbruger græs CO2. Den ensartede grønne flade har dog ikke specielt meget at byde på til havens dyr, og det høje plejeniveau trækker også fra i regnskabet om bæredygtighed. Derfor er en lille plæne bedre end en stor plæne. En af de helt store svinere er den benzindrevne græsslåmaskine, der på en ladning almindelig 95 oktan blyfri benzin vil udlede lige så mange skadelige stoffer til luften, som tre personbiler i samme tidsrum. Hvis du derimod vælger en alkylatbenzin, der er specielt beregnet til græsslåmaskinens motor, vil forureningen være betydelig mindre. Andre alternativer er en eldrevet maskine (måske endda med solceller) eller endnu bedre: Den gammeldags håndskubber. Så får du ovenikøbet gratis motion, mens du slår græsset.

7. Undgå trykimprægneret træ

Trykimprægneret træ er behandlet med kemikalier, der er suget helt ind i træet under tryk og derfor beskytter ekstra effektivt mod råd og svamp. Træbeskyttelse har bare den ulempe, at den afgiver skadelige stoffer til jorden. Derfor er trykimprægneret træ ikke et godt valg til fx højbede, hvor du skal dyrke gulerødder, jordbær og krydderurter. Når træet engang skal bortskaffes, bør det behandles som miljøfarligt affald. Vælg i stedet ubehandlet træ, gerne hårde og harpiksholdige sorter som fx teak og lærketræ, der har en lang naturlig holdbarhed og kun bliver smukkere med årene.

8. Vælg bæredygtige materialer

Umiddelbart virker naturmaterialer som træ og sten mere bæredygtige end plastik og beton. Men hvis træet stammer fra en truet regnskov, og stenene er hugget under kritisable forhold og fragtet hertil hele vejen fra Kina, kan det vise sig ikke at være tilfældet. Der findes forskellige former for miljømærkning, og når det gælder træ, er FSC- eller PEFC-mærket din garanti for bæredygtighed i produktionen.

9. Lav din egen kompost

En god kompost er en selvfølge i den bæredygtige have. Den gør det nemt at holde orden i haven og tryller helt af sig selv alt dit haveaffald om til lækker jordforbedrende muld. Bland frisk grønt græs og lugeaffald med hækafklip og tørre blade, og sørg for, at bunken er tilpas fugtig. Det vil fremme nedbrydningen. Hold større grene for sig i en kvasbunke, de er længe om at kompostere og optager meget plads. Læs også:Sådan slipper du for sprøjtegift

10. Vælg jord uden spagnum

Spagnum, der er den mest brugte bestanddel i købejord, graves op af højmoser i Danmark og udlandet. Spagnum er et meget let materiale, og fibrene holder godt på fugt og næring. Men selvom spagnum er et naturprodukt, er det et alt andet end miljøvenligt valg. Når man graver spagnum, ødelægger man samtidig enestående naturområder med et helt særligt dyre- og planteliv. Samtidig frigøres der i forbindelse med opgravningen store mængder oplagret CO2 fra tørvemosen. Et miljøvenligt alternativ er hjemmelavet plantemuld af havejord, kompost og grus eller købejord uden spagnum. Weibulls har fx en krukkejord baseret på komposteret træfibre fra papirfabrikker, og Champost har et produkt, der består af hestemøg, granuleret ler, kalk og harpet muld. Læs mere på spagnumfri.dk.

11. Brug naturlig gødning

Brug gratis kommunekompost, brændenældevand og dyremøg som gødning i stedet for kemisk NPK-gødning. Husk, at naturligt, frisk dyremøg skal komposteres inden anvendelse. Du kan også købe organisk gødning af dyremøg i sække i plantecentret.

12. Genbrug havens overskud (og drop turen til genbrugspladsen)

Fjern så lidt plantemateriale fra haven som muligt. På den måde opretholder du et naturligt kredsløb, hvor planterne giver næring og organisk materiale tilbage til haven, i takt med at de nedbrydes. Samtidig undgår du at spilde benzin på at køre haveaffald på genbrugspladsen, hvor man igen bruger dyrebar energi på at bortskaffe det. Tænk i stedet havens overskud ind i din haveplan. Brug sten fra jorden i et smukt stengærde eller en naturlig belægning, grenafklippet i et kvas- eller flethegn, stammerne fra fældede småtræer som espalier og græsafklippet som et nærende og ukrudtshæmmende jorddække i køkkenhaven.