Broderet serviet med julemotiv
DIY-projekter

DIY: Broderet serviet med julemotiv

Tekst og foto: Kristina Svejstrup Pedersen. Regi: Kontrast Interiør og Ib Laursen 16.11.2022
Skal julebordet være ekstra smukt i år, kan du brodere dit eget mønster på stofservietterne. Vi viser dig, hvordan du gør!

Broderet serviet med julegren

Gran, kogler og hvide bær pryder servietten, som er så fuld af julestemning, at du ikke behøver meget anden pynt på årets julebord. Har du aldrig prøvet at brodere før, kan du sagtens være med, for vi guider dig til, hvordan du gør.

Når først du har broderet en serviet færdig, går det hurtigt med den næste, hvis du får mod på at brodere flere. Og varierer du motivet lidt fra serviet til serviet, bliver dit julebord ekstra personligt.

Du skal bruge

  • Stofserviet (Ib Laursen)
  • Strygejern
  • Tynd tusch
  • Broderigarn i farverne kobber, lysebrun, mørkebrun, lysegrøn, mørkegrøn og hvid
  • Broderinål
  • Broderiring
  • Broderisaks
Broderet serviet - trin for trin

Sådan gør du - trin for trin

Trin 1

Stryg stofservietten glat, og spænd den ud på din broderiring – den skal være godt spændt ud. Tegn nu med en tynd tusch formen på din julegren. Start med grangrenen, dernæst enkelte kviste med blade og til sidst små cirkler, hvor dine grankogler skal være. Lad dig inspirere af vores motiv, eller tegn dit eget i frihånd.

Tråd broderinålen med lysegrønt garn. Stik nålen igennem servietten fra bagsiden ved en af kvistene med blade. Lad 5-7 cm garn være på bagsiden, og bind en dobbeltknude. Gentag dette, hver gang du tråder et nyt stykke garn.

Sy stilken med stikkesting. Det vil sige, at du skal stikke nålen tilbage i samme hul, som det forrige sting startede i og så stikke nålen igennem stoffet fra bagsiden længere henne på motivet. Sy efterfølgende bladene med fladsting. Det vil sige, at du skal sy stingene tæt ved siden af hinanden over det optegnede blad.

Trin 2

Brodér nu også grangrenen med stikkesting. Brug lysebrunt garn til selve grenen. Sy grannålene med lange sting og mørkegrønt garn.

Trin 3

Når grangrenen er færdig, er det tid til at brodere grankogler med mørkebrunt garn. Stik nålen igennem servietten fra bagsiden, og sy koglerne med franske knuder. Det vil sige, at du snor garnet ca. 10 gange rundt om nålen, før du stikker nålen igennem stoffet igen et lille stykke ved siden af, hvor den kom op. Sådan bliver du ved, indtil du har formet en kogle.

Sy de hvide bær med samme metode, men her skal du kun sno garnet et par gange om nålen, før du stikker den ned igennem stoffet næsten lige ved siden af, hvor den kom op, for de skal ikke være for dominerende.

Trin 4

Bind til sidst en lille sløjfe af et stykke kobberfarvet garn som afslutning på din julegren. Sy sløjfen fast, og din serviet er klar.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.