Genbrugsvinduer
DIY-projekter

DIY: Forvandl gamle vinduer til smuk havestue

af Peekaboo Design 13.06.2016
Foto: Lene Nissen
Vil du også genbruge gamle vinduer i dit drivhus eller din havestue, er det vigtigt at give dem den korrekte behandling inden. Få en trin for trin-guide til, hvordan du gør lige her.
Leger du med tanken om et smukt havehus eller drivhus, hvor du kan nyde havestemningen året rundt? Gamle slidte vinduer kan sagtens genbruges, hvis du ønsker at give drivhuset eller havestuen et nostalgisk præg. Det er en tidskrævende proces, men resultatet er både hyggeligt og smukt. Læs også: Fra skur til orangeri

Sådan gør du gamle vinduer flotte igen

Det skal du bruge:
 • Gamle vinduer
 • Klud og sæbevand
 • Spartel
 • Skarp kniv
 • Evt. teske
 • Centersliber
 • Pensler
 • Linoliemaling
 • Hvid pigment
 • Sikkativ
 • Sømbånd
 • Lille hammer
 • Kittekniv
 • Linoliekit

SE HERUNDER, HVORDAN DU SÆTTER VINDUERNE I STAND TRIN FOR TRIN!

Sæt gamle vinduer i stand
Her er et af de gamle vinduer, inden der blev gjort noget ved dem. Begynd med at vaske vinduerne fri for støv og snavs.
Sæt gamle vinduer i stand
Nu skal du tage glassene ud. Det er et større arbejde. Det bedste, du kan gøre, er at bruge håndkraft. Begynd med at fjerne al kit rundt om glassene med en spartel, træk de små stifter ud, og kør en skarp kniv rundt langs kanten for at løsne glasset. Når du kan mærke, at glasset er løst, kan du lige så stille lirke det ud. Men vær forsigtig, da det meget let går i stykker. Hvis det er meget gamle vinduer som her, er det meget tyndt glas, der sidder i. Derefter er det lettere at skrabe malingen af.
Sæt gamle vinduer i stand
Skrab malingen af vinduerne med en spartel eller et skrabejern/en ziehklinge, som let tager al den løse maling af. I falsen kan du skrabe med en teske. Herefter eftersliber du vinduerne med en centersliber.
Sæt gamle vinduer i stand
Når vinduerne står klar uden for meget maling, skal du sørge for, at der ikke er løs maling eller kitrester på dem, før du grunder dem med linolie. Første gang skal du blande malingen, så den er meget tynd og med en lille smule pigment i. Vent op til syv dage, før du giver vinduerne anden gang maling, så de er helt tørre. Denne gang blander du en linoliemaling af pigment, linolie og sikkativ. Blandingsforholdet er ca. ½ linolie (husk, at den skal være koldpresset og helst indeholde fungicid) og ½ pigment og en lille smule sikkativ. Spørg dig frem hos forhandleren, hvis du er i tvivl. Husk, at når du maler første gang, skal du godt ind i falsen, da kittet så vil binde bedre.
Sæt gamle vinduer i stand
Efter du har grundet vinduerne med linolie, skal du sætte glassene i igen. Påfør først kit i falsen i et tyndt lag.
Sæt gamle vinduer i stand
Herefter lægger du glasset i og presser lidt rundt i kanten, så det ligger jævnt. Tjek på den anden side af glasset, om der er overskydende kit, der skal fjernes. Nu skal du fæstne vinduerne med sømbånd. Det er en lang kobbertråd med nogle hak, der gør, at sømmene kan bukkes. Buk båndet i en vinkel på 90 grader, læg det ned til glasset, og søm forsigtigt ind i falsen.
Sæt gamle vinduer i stand
Nu skal du lave den skrå kitkant. Her er en god kittekniv uundværlig. Det kræver lidt øvelse, men heldigvis tørrer kittet meget langsomt, og der er masser af tid til at øve sig. Faktisk er grunden til, at man sømmer glasset fast, at det skal fikseres, inden kittet er hærdet. Gnid til sidst kittet med en finger for at få en pæn jævn runding, og få kittet helt ned til glasset. Da linoliekit og linoliemaling arbejder sammen, kan du male to gange med det samme. Husk dog, at du ikke må trykke for hårdt med penslen på kittet, da det så vil forme sig derefter. Mal en lille smule ud på glasset − så undgår du, at der trænger fugt ind i eventuelle sprækker. Vinduerne skal have tre gange maling inklusive grundingen med pigment.
Sæt gamle vinduer i stand
De gamle vinduer er smukke i en havestue eller et drivhus, hvor du kan nyde haven året rundt. Få inspiration til at bygge det selv her!

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.