DIY-projekter

DIY: Smukke rammer til pressede blomster og blade

Tekst og 10.10.2019
foto: Winnie Methmann,
Indram naturens materialer i transparente rammer, og lad lyset strømme igennem og give et hyggeligt og poetisk udtryk. Læs med her, hvor vi viser en trin-for-trin guide til fine rammer, du selv kan lave.

Byd naturen indenfor ved at sætte pressede blade eller blomster i fine, transparente rammer. De er utroligt flotte som del af en billedvæg, men står også smukt i vindueskarmen, hvor lyset kan strømme igennem dem. Og så kan du sagtens lave dem selv! Vi viser dig her, hvordan du gør:

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Det skal du bruge til at lave transparente rammer:

  • Plexiglas, tykkelse 2mm.
  • Rundsav (med klinge med flest mulige takker).
  • Vægliste, B 25 mm.
  • Lille listesav.
  • Skærekasse.
  • Montagelim og fugepistol.
  • Bore- og skruemaskine.
  • 4 bræddebolte med møtrikker, 20 mm.

Sådan laver du transparente rammer

Trin 1: Skær 2 stykker plexiglas til – vores største ramme måler 50 x 38 cm – med rundsaven. Sav langsomt, og indstil klingen, så den kun lige akkurat går gennem plexiglasset.

Trin 2: Sav 4 lister til i skærekassen, så de passer med plexiglassets mål, og lav et snit på 45° i hver ende af de 4 stykker.

Trin 3: Kom montagelim på et eller begge glas eller listerne, og montér listerne, så de danner rammen.

Trin 4: Bor 4 huller i glas og ramme – 2 i hver ende, f.eks. 6½ cm fra hver kant (læg et håndklæde under for at undgå ridser i plexiglasset). Læg nu blade, pressede blomster el.lign. mellem de 2 stykker plexiglas, og klem glassene sammen med bræddeboltene. Lav evt. flere rammer.

TIP: Mal evt. rammen i en flot farve, eller find en gammel, mørk liste der giver et spændende udtryk.

Kom i gang med blomsterpres

Du kan bruge både friske og tørrede blomster eller blade. Hvis du ønsker at bruge tørrede, er det en god idé først at tørre og presse dem i en gammel bog, så væsken fra planten opsuges, og den derved ikke rådner. Lad planterne ligge i pres i 14 dage, inden du indsætter dem i dine rammer.