Stå på hovedet i dine skuffer, og find gamle skatte frem. Måske har du gemt noget gavepapir, du syntes var for kønt til at smide ud, måske har du billetter fra din seneste rejse, eller måske finder du nogle gamle spillekort eller avispapir, du kan bruge til at scrappe med. En ting er sikkert: Du har større chance for succes med dine scraps, hvis du mikser nye og gamle materialer - de gamle ting har historie og patina, der er svær at eftergøre.
Scrapbooking - kom godt i gang:
Begynd med at vælge nogle ting og farver ud, som du vil arbejde med. Begræns dit farvevalg - bruger du hele paletten, kan det let komme til at se rodet ud. Det kan være en stor hjælp at lægge elementerne op på din flade først, så du kan lave en lille komposition og vælge til eller fra, inden bordet - og limen - fanger.
Se, hvordan du laver fine frøposer, scrapbøger, personlige kort og gavemærker i vores galleri nedenfor.
Scrapbooking


Med scrapbooking kan du bruge dine gamle skatte i skufferne til at lave nye, fine ting. Brug det som pynt i hjemmet, lav personlige kort, gavemærker eller scrapbøger. Lad vores galleri inspirere dig til din scrapbooking.


Find dine gamle skatte frem i skufferne, og brug dem til at sætte noget nyt sammen i din scrapbooking.


Lav fine stempler og aftryk i din scrapbooking med fine mønstre som disse.


Det er skønt af kunne høste frø fra sine yndlingsplanter og afgrøder i haven. På den måde kan du gemme det bedste af det bedste, til du skal så eller forspire til næste år. I stedet for at gemme frøene i kedelige hvide kuverter kan du kreere dine egne kulørte poser, så de passer lige præcis til indholdet og din personlige smag.


Scrapbooking af gamle skatte, frøposer og en håndfuld kreativitet. Se hvordan du scrapper dig til en fin scrapbog på næste side.


1 A4-ark tyndt, lyst karton til frøposen • Skabelon se side 120 • Limstift • Evt. gummistempler (fx Panduro Hobby, bladerubberstamps. co.uk) • Mindre stykker farvet papir – gavepapir, silkepapir eller tapet • Dekorative småting: Fx frimærker, bånd eller snor, billedlotteribrikker, japansk tape, frø eller kapsler, glansbilleder eller søde udklip


Klip formen ud efter skabelonen, og lim sammen med limstift. Begynd at dekorere baggrunden – du kan lime et større stykke papir på eller stemple direkte på posen med gummistempler. Placer derefter dine dekorative elementer et efter et, og lad gerne plantens navn eller frø indgå som del af dekorationen. På den måde kan du hurtigt finde den rigtige pose til foråret.


Lav din egen personlige havedagbog, og dekorer siderne med stempler, pastelkridt og tørrede blomster.


1 ark papir • Saks • Lille notesbog • Stempler (stemplet med stol og fugl er fra The Mad Tea Party Collection og kan købes på characterconstructions. com) • Stempelfarve • Vatrondel • Pastelkridt • Lotteribrik • Lim • 1 ark silkepapir, klippet, så det er lidt større end notesbogen


Begynd med at lave en forside på et ark papir, der er klippet til at passe til notesbogens format. Stempl dit motiv på papiret med stempelfarve. Gnid derefter med en almindelig vatrondel pastelkridt oven på det stemplede for at få flere nuancer og farvespil. Lim en gammel billedlotteribrik på. Lim hele scrappet på silkepapir og herefter på forsiden af notesbogen.


Havedagbogen kan bruges til en stille stund med refleksioner over den forgangne dag eller som logbog med haveerfaringer til hjælp for planlægningen af næste års have.


Et ark silkepapir og frimærker er limet på den blanke side ovenfor. Derefter har vi malet over med hvid akrylmaling, stemplet og limet et tørret blad på til slut. Du kan nøjes med at dekorere let og lyst på de sider, du skal kunne skrive på. Undgå at male med blank maling eller lak på disse sider, da de kan blive svære at skrive på efterfølgende. Andre sider kan du vælge at scrappe helt og så skrive på modsatte side.


Vælg en bog med linjer i, så du kan skrive i den.


Lav personlige hilsener til venner og familie med minder fra fx bilferien til Frankrig, turen på Bornholm eller eventyret i Ægypten. Vælg farver og elementer fra ferien, og brug evt. smukke billetter eller andet, du har med hjem, til pynt.


Små rejseminder, fx billeder, småsten, frimærker, billetter m.v. • Stort hvidt papirkort • Dekorativt papir • Evt. stempler og stempelfarve (Panduro Hobby) • Lim • Farvet konvolut


Begynd med at vælge elementerne ud, som du vil bruge, og bestem dig for nogle farver. Som baggrund til kortet kan du lime et stykke dekorativt papir på, stemple mønstre og farve med stempelfarve. Lim derefter dine elementer på kortet. Skriv din hilsen, og læg brevet i en fin konvolut – gerne i en farve, der matcher kortet. Se hvordan du laver fine gavemærker på næste side.


Det skal du bruge:
Manilamærker, små og i overstørrelse (fås bl.a. hos Notre Dame) • Evt. stempler og stempelfarve • Dekorative småting: Fx glansbilleder, knapper, farvede papirstumper eller gavebånd


Begynd med at vælge farver og materialer til dit gavemærke. Måske skal du bruge nogle ting eller farver, som har en særlig betydning for modtageren – din venindes yndlingsfarve eller en lille pålimet kaffebønne til din ”kaffesøster”. Dekorer baggrunden først – du kan lime et større stykke papir på manilamærket eller stemple direkte på med gummistempler. Placer derefter dine dekorative elementer et efter et. Brug gavemærkerne til at dekorere gaver i neutralt papir med.


Du kan også bruge det store gavemærke som bogmærke.


Det kan være svært at vide, hvornår man skal stoppe. Men en god tommelfingerregel er: Less is more. Hvis du når til et punkt, hvor du ikke rigtig ved, om der skal mere på, så prøv at lade det ligge lidt. Når du kommer tilbage og ser på det med friske øjne, kan det være lettere at se, om det mangler noget, eller om det er færdigt.