Vægjuletræ af grene med lys og julepynt
Højtider & mærkedage

DIY: Juletræ af grene med kugler og lyskæde

af Pernille Albers. 1.12.2021
Foto: Nick Degn.
Det er lidt tidligt at sætte et grantræ ind i stuen, men er du i julestemning, er der andre muligheder. Se, hvordan du kan lave et vægjuletræ af grene og lyskæder her.

Kommer grantræet for tidligt ind i varmen, vil det ikke holde sig flot og grønt helt til jul. Det er dog stadig så hyggeligt at pynte op med lys og julekugler, så her får du et smart alternativ til grantræet. Vi har lavet et dekorativt juletræ af træ og lyskæder, der er lige til at pynte. 

Du kan sagtens udelade pynten, hvis du synes, at det er for tidligt med julestadsen. Du kan også sagtens lade træet stå uden for julesæsonen enten med lys, dekoreret med andre flotte sager eller blot som det er.

Et juletræ lavet af grene er altså også et bæredygtigt alternativ til det klassiske juletræ, fordi du kan bruge det år efter år! Se, hvordan du laver det alternative, dekorative juletræ herunder!

Det skal du bruge til at lave dit juletræ

  • Sav
  • Tykke, lange grene fra skoven
  • Ståltråd
  • Lang lyskæde
  • Julekugler eller anden pynt
  • Evt. juletræsfod
Hjemmelavet juletræ af grene trin for trin

Sådan laver du et juletræ af grene:

  1. Sav grenene til, så du har nogle passende længder til både stamme og grene.
  2. Læg 7 grene i forskellige størrelser på tværs af stammen – placér den største nederst. Vikl alle grenene fast ved hjælp af ståltråd – prøv at lave nogle pæne krydsbeviklinger. Lav stjernen af 3 mindre grene, som du binder sammen på midten. Vikl stjernen fast på stammen med ståltråd.
  3. Vikl lyskæden på grenene, så den sidder stramt. Start fra toppen, så stikket sidder nederst og kan skjules af de mange pakker.
  4. Pynt juletræet med din yndlingspynt – enten før eller efter du rejser træet op. Stil det op ad en væg eller i en juletræsfod. Sæt stikket i kontakten, og nyd synet.

TIP: Er det for besværligt med en stikkontakt, så køb en lyskæde på batteri.

Flere tips til et bæredygtigt (jule)træ

Et juletræ af grene kan være en ganske bæredygtig løsning, hvis du genbruger det år efter år. Især hvis du helt erstatter det klassiske grønne grantræ med vægtræet af grene. Du kan også vælge at stikke træet ned i en klump ler i en potte, så det står fast og nemt kan rykkes rundt. 

Vores juletræ er lidt stort, men kan naturligvis laves i en mindre version, hvis du ønsker det. Er det trængt med pladsen, kan du også hænge træet på væggen. 

Træet kan bruges til meget andet end at hænge pynt på. Stiller du det ind i soveværelset efter jul, kan du fx hænge tørklæder eller slips på det og på den måde bruge træet til opbevaring.