Genbrug dit gamle juletræ
Havetips

Sådan kan du genbruge dit juletræ

af 24.11.2022
Line Sølvhøj Johansson & Max Martinussen.
Julen er overstået, og tilbage står et grantræ, der dag for dag mister de tørre grannåle. Men juletræet og dets grene kan genbruges både kreativt og praktisk i haven.

Du har brugt lang tid på at finde det perfekte juletræ, og når julen er ovre, står det til besvær og taber grannåle i stuen. Har du en trailer, kan du hurtigt og nemt komme af med juletræet på den lokale genbrugsplads, og i nogle kommuner kan du sætte juletræet ud sammen med din dagrenovation i januar, hvorefter det bliver hentet. Men du kan også udnytte, at du har et træ, der rummer masser af muligheder.

Sådan genbruger du juletræet

1. Brug juletræet kreativt

Er du en kreativ gør det selv-person, rummer det aflagte juletræ masser af muligheder for genanvendelse. Sav for eksempel alle grenene af juletræet og hæng stammen vandret op med to snore i loftet og bruge den som garderobestang. Du kan også skære træet over, så det bliver ca. 50 cm højt fra toppen og ned, fjerne nålene, stikke stammen i en klump ler eller oasis i en potte og bruge det som smykkestativ. Kun fantasien sætter grænser.

2. Genbrug juletræet i haven

Der oplagt at genbruge grenene fra dit juletræ i dine rosenbede. Står solen lige ned på dine rosenplanter i vinterkulden, stiger planternes fordampning, og hvis jorden samtidig er bundfrossen, kan rosenplanterne ikke erstatte det fordampede vand med nyt, og de tørrer ud. Stik grangrenene ned i jorden foran rosenplanterne, så de stå i skygge for vintersolen.

Tip: Hvis du har en flishugger, så bliver træet også til udmærket flis, der kan bruges og gavne flere steder i haven.

3. Juletræet er guld til brændeovnen

Mange tror, at man ikke må brænde træstammen fra juletræet, men det er forkert. Grantræ er oplagt til at sætte fut i brændeovnen – så længe du venter, til træet er tørt. Træet skal helst ligge en sæson, så det er helt tørt, og det tørrer allerbedst i forårsmånederne. Herefter kan du skære stammen i mindre stykker og bruge den som brænde.

4. Espalier til havens planter

Ærterne i køkkenhaven vil elske at klatre op af de gamle grangrene, så har du plads, kan du gemme dem, indtil det igen er tid til at gå i køkkenhaven.

5. Skift julekuglerne ud med foderkugler

Imens træet får lov at forgå, kan det være et sted at samle fuglene til fodring. Hæng foderkugler i træet, og stil det et sted, hvor du kan se det fra et vindue. Så giver træet igen lidt hygge både ude og inde. Får det visne træ lov at være en del af haven vil det også være med til at skabe bedre vilkår for havens andre smådyr.

Tip: Hvis du blot ønsker dig at skaffe dig af med dit træ, så findes der flere steder på nettet, hvor du kan bestille bortskaffelse og afhæntning af gamle juletræer.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.