hjemmebygget sættekasse
DIY

Sådan bygger du din egen sættekasse af blot én plade

af Pernille Albers. Foto: Martin Panduro/Stöj Foto 19.06.2023
Find din indre handywoman frem, og lav din egen sættekasse til boligen. Alt du skal bruge er en krydsfinerplade, lidt værktøj, maling og DIY-guiden her!

Har du en smule handy skills eller er du frisk på at lære dem, er dette DIY-projektet for dig! Her viser vi nemlig, hvordan du helt selv kan bygge et helt nyt møbel til boligen.

Guide til at bygge en sættekasse

En sættekasse er både praktisk og dekorativ, og det smarte reolsystem kan bruges i både køkken, stue, soveværelse eller kontor. Bygger du den selv, kan du helt selv bestemme størrelse, alt efter, hvad du vil bruge den til. Her i DIY-guiden har vi angivet mål, men du kan sagtens tilpasse målene til en større eller mindre sættekasse.

Denne flotte og praktiske sættekasse er skåret af en enkelt plade og har blot fået en omgang maling. Vi har malet den samme nuance som væggen for et tone-i-tone udtryk.

TIP: På de fleste byggemarkeder kan du leje en dyksav eller få skåret træpladen ud i ønskede mål.

Det skal du bruge til at bygge en sættekasse

 • 1 krydsfinerplade (birkefiner)
 • Trælim
 • Skruer
 • Sav (vi har brugt en dyksav)
 • Boremaskine
 • Vaterpas
 • Lille træbor
 • Maling (grunder og supreme træmaling)

Sådan bygger du en sættekasse

 1. Skær træpladen i disse mål: 2 stk. på 120 x 20 cm – til de lodrette sider, 5 stk. på 80 x 20 cm – til de vandrette hylder, top og bund, 3 stk. på 28,5 x 20 cm – til de korte lodrette sider, der inddeler hylderne. Mål din reol, før du skærer disse sidste tre små stykker, så det passer.
 2. Lav en firkantet kasse først med de to lodrette sider (120 x 20 cm) og to vandrette sider (80 x 20 cm). Forbor to huller i både vandrette og lodrette stykker, hvor siderne samles. Saml med skruer – de lange sidestykker yderst med de lodrette imellem.
 3. Afmærk, hvor dine tre hylder skal sidde. Brug vaterpas, så hylderne bliver lige – afmærk med blyant. Forbor, og bor hylden fast ved at skrue en skrue i udefra og ind i enden af hylden. Giv en klat trælim, inden den samles. Det er vigtigt at forbore med et lille træbor, da hylden ellers vil flække.
 4. Når de tre indvendige hylder er skruet i, måles der op til de lodrette sider, der inddeler hylderne. Skær dem på mål, og skru udefra og ind i lodrette stykker på samme måde som tidligere beskrevet.
 5. Giv evt. til slut spartel på skruer, og mal derefter reolen i en ønsket farve.

TIP: Start med grundmaling (heftgrunning), og giv den herefter to lag træmaling (supreme) med en filtrulle for det bedste resultat – topmalingen giver et flot finish og gør, at reolen er hårdfør og nem at rengøre.