Den store guide til valg af havetraktor
Havetraktor er en benzin- eller dieseldrevet motoriseret maskine, som du kan sidde på og køre rundt med i din have. Dens primære funktion er at slå græs - men køber du det rette tilbehør, kan du gøre din havetraktor til en maskine, der er uundværlig i din have.
Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.
En havetraktor passer ikke ind i alle haver, som udgangspunkt skal du kun overveje at investere i en havetraktor, hvis dit græsareal er mere end 800 m2. Er din have mindre bør du overveje en anden slags plæneklipper såsom en selvkørende el-plæneklipper.
Regler for brug af havetraktor
Når du investerer i en havetraktor, skal du være opmærksom på nogle få, men vigtige regler.
Kører du med din havetraktor på privatgrund, er det ikke nødvendigt med kørekort. Vælger du at køre din havetraktor på offentlig vej, skal du have et gyldigt kørekort til bil eller traktorkørekort og overholde de gældende færdselsregler.
Vær opmærksom på reglerne for brug af havetraktor i din grundejerforening. Maskinen har et støjniveau på 98-100 dB(A), hvilket efter 10-15 min. kan give høreskader. Derfor er maskinen ikke velset i de fleste foreninger. Undersøg din egen forening, før du går ud og investerer i en havetraktor.
2 varianter af havetraktor
Vælger du at investere i en havetraktor findes der to varianter:
- Frontklipper: En maskine med stærk motor, der gør den god til knoldede arealer, hvor der skal bruges kræfter. Er god til at klippe tæt på kanter. Velegnet til større arealer. Kan også fås i en batteridrevet model, som gør det mere miljøvenligt at bruge maskinen.
- Plænetraktor: Har en svagere motor end frontklipperen, men stærk nok til de fleste haver. Klipper græsset og smider det som udgangspunkt ud til siden. Tilbehør kan købes til opsamling.
Vær opmærksom på, hvilket behov din havetraktor skal dække før du går ud og køber en. Det er en stor investering og gør du det rigtige køb kan du gøre brug af maskinen i optil 10 år.
Vælg den rigtige havetraktor
Når du vælger havetraktor, er der få, men vigtige ting du skal være opmærksom på og kigge efter.
- Størrelsen på din plæne: Din plænes størrelse er altafgørende for hvilken havetraktor-model, du skal have. Har du en kæmpe have med et stort græsareal, skal du have en traktor, der er kraftig og stærk nok til at klare opgaven. Har du en mindre have, skal du omvendt ikke gå ud og købe en unødvendig stor og dyr havetraktor, når det ikke er nødvendigt.
- Klipper: Hovedformålet med din havetraktor er at få klippet noget græs. Når du køber havetraktor, skal du have et par ting for øje omkring klipning.
- Klippebredde: Har du en stor græsplæne, bør du overveje at købe en model med stor klippebredde. Det gør, at du kan spare tid på klipningen.
- Bioklip: Med bioklip giver du din græsplæne naturlig næring i form af det afklippet græs. Ønsker du det, skal du vælge en model, der gør det muligt. Vær opmærksom på, at bioklip også gør det nødvendigt at slå græsset oftere.
- Sideudkast: Er det, som de fleste modeller kommer med. Lader du ofte dit græs vokse sig langt, skal du være opmærksom på, at sideudkast ikke fungerer optimalt. Græsset vil samle sig i striber og klumper og til sidst dræbe græsplænen.
- Opsamler: Er en god idé, hvis du hverken er til bioklip eller sideudkast.
- Venderadius: Hvilken venderadius du har brug for, kommer an på hvordan din have ser ud. Har du mange blomsterbede og træer, der gør det mere bøvlet at komme rundt er en frontklipper et godt valg. Da en frontklipper har klipperen foran, har den en mindre venderadius der gør, at den nemmere kommer rundt om bede og træer. Har din have ingen eller få forhindringer er en plænetraktor en variant, du bør overveje.
- Hjul: Er din grund ujævn, eller vil du bruge havetraktoren til tunge opgaver, kan det være en god idé at gå efter en større model. Disse har ofte træk på alle fire hjul og gør dem ideelle til store og tungere opgaver.
- Lys: Vil du bruge din havetraktor i de mørke vintermåneder til f.eks. snerydning, bør du gå efter en model med lys. Vil du kun bruge maskinen til at slå græs, er lys ikke en nødvendighed.
- Komfort: Skal du have ryglæn eller en kopholder til kaffen? Hvad der er komfort, er forskelligt fra person til person. En god funktion er dog justering af sæde. Hvad du ellers kan have brug for, er op til dig, måske skal du have en kopholder eller radio, måske har du ikke brug for noget.
Sådan vinterklargør du din plæneklipper
Tilbehør til havetraktor
Vælger du den rigtig havetraktor kan den være meget mere end en plæneklipper. Med det rigtige tilbehør kan den blive en maskine, der kan gøre livet med en stor have meget nemmere.
Du kan til din havetraktor anskaffe river til både grus, mos og løv. Gør brug af disse river til at gøre grusareal som gårdsplads eller indkørsel pæn. Gør brug af mosriveren til at få fjernet mosen i din græsplæne og få sikret holdbarheden i dit græs.
Opsamler kan du også få i forskellige modeller til din havetraktor. Med en opsamler får du styr på græsset du har slået. En opsamler er god, hvis du ikke ønsker at bruge dit klippede græs som gødning.
Udover opsamler og river kan du også få en spreder som tilbehør til din havetraktor. En spreder kan bruges til gødning og såning og til at sprede salt, sand osv. rundt på din ejendom.
Du kan også montere en vogn på din havetraktor, til når du skal have transporteret forskellige ting rundt i haven eller fra hus til have. En vogn kan gøre det nemmere at flytte rundt på tunge ting og gør din havetraktor næsten uundværlig.
Køber du en sneskraber som tilbehør til havetraktor, kan du bruge din havetraktor hele året rundt.
Ved køb af diverse tilbehør til din havetraktor, gør du din traktor til meget mere end bare end plæneklipper med et sæde.