Tips og tricks til brug af plæneklipperen
Bede & græsplæne

Det kan plæneklipperen også bruges til

Tekst og 15.10.2019
foto: Kenn Römer-Bruhn
Plæneklipperen er uundværlig til havens grønne tæppe, men vidste du, at den kan bruges til mange andre formål? Se bare her.

Plæneklipperen er et fremragende redskab til at få havens grønne tæppe til at se fint og indbydende ud. Her i landet er det mest en kniv placeret på en rotor, som med hurtig vandret fart, snitter græsset over i den ønskede højde.

I andre lande, som f.eks. England, er det flere knive placeret på en cylinder, som klipper ind mod en bundkniv. Typisk er der også monteret en tromle, så græs og jord trykkes sammen, og giver et vældig fint udtryk som ligner en golfbane. Begge typer fås med el- eller benzinmotor.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Endelig har vi også taget den eldrevne robotklipper til os. Her er det også knive som roterer vandret, og typisk vil knivene være små men barberbladskarpe. Det giver et smukt resultat.

3 alternative måder at bruge græsslåmaskinen

En motoriseret plæneklipper på benzin er stærk, og kan slå græsset både hurtigt og nemt. Men den kan også bruges til andre ting:

  1. Når efteråret nærmer sig, begynder træernes blade at falde ned. De samler sig i små bunker – på græsplænen. I stedet for at samle bladene sammen, er det meget nemmere at køre plæneklipperen hen over bladene. Så findeles de i tusindvis af stumper og stykker, og vil næsten ikke syne på græsset. Til gengæld bidrager de findelte blade til organisk materiale, der vil gøde og virke jordforbedrende.
  2. Efter en dejlig jordbærsæson, har jordbærplanterne godt af at få klippet deres blade af. Justér højden så den passer til at klippe jordbærplanternes blade. Kør herefter plæneklipperen hen over rækkerne, og så er den sag klaret.
  3. Har du genstridigt ukrudt og småkrat, kan din plæneklipper også godt hjælpe dig. Sæt forreste hjul så højt som muligt, og kør og slå ukrudt og småkrat. Det virker overraskende godt. Du kan evt. løfte de forreste hjul yderligere, hvis ukrudtet er for højt. På den måde har du næsten en buskrydder.

HÅNDSKUBBEREN GIVER BONUS

Flytter man i hus med en lille have, vil et af de første redskaber til haven være en hånddreven plæneklipper. Den med cylinderen og den særprægede lyd. De hånddrevne plæneklippere fungerer perfekt, og har flere bonusser:

  1. Den klipper smukt og fint.
  2. Den er næsten lydløs.
  3. Er billig i anskaffelse.
  4. Giver en masse gratis motion.

ROBOTKLIPPEREN HAR OGSÅ ET ES I ÆRMET

Det kan godt være lidt omstændeligt at installere en robotklipper. Kabler skal lægges og tilsluttes, og ladestationen skal placeres det helt rigtige sted. Men når det er gjort, kører det som regel helt af sig selv. Du får et fantastisk flot resultat, og sparer utrolig megen tid, når maskinen kører af sig selv. Men vidste du, at robotklipperen har en overraskende skjult sideeffekt?

  1. OK, måske vidste du godt, at en robotklipper stort set er lydløs. Den kan næsten ikke høres, og dine naboer vil være glade for dit valg.
  2. Robotklipperen er med til at holde dræbersneglene nede, da den med sine knivskarpe knive, nemt kan klippe de dræbersnegle over som ligger i vejen. Dermed er den med til at holde snegletrykket på et mere tåleligt niveau.

Havetraktoren - mere end bare en plæneklipper

Når vi taler om plæneklippere, der kan bruges til mere end bare at slå græs, så må havetraktoren også nævnes. Den er ikke bare en græsslåmaskine til de helst store haver - den er også et kraftfuldt redskab, i mange af de tungere vedligeholdelsesprojekter i de store haver. Læs mere om havetraktorens mange funktioner her.