Havemalurt
Bede & græsplæne

Kom godt i gang med højbede

Af 0 30.03.2019
30.03.2019 - Tekst: Bent Halkjær / Foto: Kira Brandt.
Højbede er en let måde at opbygge en køkkenhave og er gode til både grøntsager, krydderurter og blomster. Få tips til selv at dyrke planter i et højbed her!

Skal du anlægge køkkenhave i højbede for første gang, kan du starte med nogle få bede – det er let at bygge ud senere, hvis du får brug for mere plads. Da det ikke er meningen, at man skal træde på jorden i højbedene, er det vigtigt, at hele bedet kan nås fra kanterne, og det vil i praksis sige, at det kun skal være omkring en meter i bredden. Derudover skal du afsætte plads til gangarealer mellem bedene, og her skal mindst beregnes omkring en halv meter.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Når du har besluttet, hvor højbedene skal være, skal den underliggende jord forberedes, da dette sikrer, at planternes rødder lettere kan arbejde sig ned i jorden, så planterne trives bedre. Hvis der er græsplæne det sted, hvor bedene skal etableres, skal du starte med at skrælle græslaget af, og herefter skal jorden graves godt igennem, ligesom eventulle ukrudtsrødder fjernes. Du kan med fordel indarbejde kompost i jorden i forbindelse med gravningen. Det geniale ved højbede er, at jorden hurtigere bliver varm her end i jordhøjde, hvilket bevirker, at planterne kan komme i god vækst tidligere på foråret.

Læs også: 7 afgrøder til køkkenhaven

Kom i gang med dit højbed

Inden du placerer højbedene, er det vigtigt, at du tager højde for, hvilke planter du ønsker at dyrke, så de kan få deres lysbehov dækket. Ønsker du fx at anlægge en køkkenhave i højbede, er det vigtigt at finde et sted med både sol og læ. Hvis du bruger højbede som køkkenhave, er det en fordel at have mindst fire bede, så du kan anvende vekseldrift eller sædskifte, som det også kaldes. Planterne vokser og trives bedst, når den samme slags ikke dyrkes det samme sted år efter år, og der skal helst gå mindst fire år, inden den samme afgrøde dyrkes samme sted igen. Det er let at holde styr på, hvis der er fire bede. Flerårige planter, fx rabarber, bliver stående det samme sted.

Generelt for højbede er, at jorden hurtigere bliver tør, og derfor er det særlig vigtigt at være opmærksom med vandingen. Dyrker du flerårige planter i højbedene, skal du tage højde for, at jorden langs kanterne kan blive meget kold i vintermånederne, og derfor skal du undlade at placere sarte flerårige planter på disse steder

Prøv også: Guide til sædskifte - få sundere planter uden at sprøjte

Få gode tips til, hvad du kan plante i dine højbede i galleriet herunder!