Blomster & Planter

10 ting du skal vide om prydtobak

Af 0 9.09.2019
09.09.2019 - af: Hilde Strandberg Mugaas. Foto: Anne-Marie Øby, Kenn Römer-Bruhn og Colorbox.
Den farverige prydtobak er en plante, der er både nem og praktisk. Vi har samlet 10 ting, der er værd at vide om planten.

Med prydtobak i haven er du garanteret en nem, praktisk og dekorativ plante. Den farverige og duftende sommerplante kan stilles i både sol og skygge, og den klarer sig også fint i regn og blæst. Husker du blot at give vand og gødning regelmæssigt, så er prydtobakken nem at dyrke.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

10 ting du skal vide om prydtobak:

  1. Humlebier elsker tobaksblomster, så hvis du vil gøre havens dygtige hjælpere glade, er denne plante et godt valg.
  2. Tobak – også kendt som prydtobak, Nicotiana, er en enårig sommerplante, som trives i sol eller halvskygge. Den bliver mellem 25 og 150 cm høj, alt efter hvilken sort du vælger. Og den får masser af ca. 4-5 cm store, trompetformede blomster. Hvis du løbende fjerner de visne blomster, vil planten sætte nye. Blomstringen sker fra midten af juni og helt til oktober.
  3. Flere arter af Nicotiana er forædlet til havebrug. Mest udbredt er N. alata, som findes i mange farver. Andre spændende arter er den lette N. mutabilis og den høje N. sylvestris med hvide blomster. Ikke overraskende kommer tobak til piber og cigaretter også fra en slægtning i tobaksfamilien, nemlig Nicotiana tabacum.
  4. Tobak kan forspires i marts-april. Frøene er bittesmå og skal sås tyndt på fugtig såjord. Dæk frøene med plast med huller til ventilation, og sørg for at holde jorden fugtig. Indtil planten spirer, skal den stå lyst og varmt ved 20-25°. Hvis du forspirer tidligt på året, kan du få brug for vækstlys. Når frøene spirer, kan du sætte planten et lidt køligere sted. Prikles til en eller to planter pr. potte. Afhærdes og plantes ud med 25-30 cm mellem planterne, når faren for frost er drevet over.
  5. Tjek sortens højde på frøposen, før du planter ud. Det gælder især, hvis tobaksplanten skal stå i et bed. Der er stor forskel i højden på de enkelte sorter. De høje kan være fine som baggrund i bedet, mens de lavere egner sig bedre som kantplanter

  • Tobak findes i mange forskellige farver, fra limegrøn til dybrød. Nogle frøfirmaer sælger frøposer med flere farver i samme pose, så du kan få mere variation i bedet. Der findes også sorter med blomster i flere farver på samme stilk.
  • I buketter fra haven giver tobak et luftigt og feminint præg med de slanke stilke og små, fine blomster. Med flere blomster på hver stilk ser den ud af mere, end man umiddelbart skulle tro. I tilgift får man en buket med en skøn duft.
  • Hvis du vil samle frø fra dine egne planter, skal du være opmærksom på, om planten er en såkaldt F1-hybrid. Det står i givet fald på frøposen. En F1-hybrid er en krydsning, man har fremavlet for at opnå bestemte egenskaber, fx en særlig farve, hårdførhed, rig blomstring el.lign. Tager du frø fra F1-hybrider, bliver den nye plante anderledes end den, du tog frøene fra. Men en plante får du, og overraskelser har også deres charme. Hvis du tager frø af frøfaste sorter (også kaldet OP for ”Open Pollinated”), kan du være helt sikker på at få samme slags plante til næste år.
  • Plant tobakken i nærheden af terrassen eller et andet sted i haven, hvor du opholder dig om aftenen. Det er nemlig det tidspunkt, hvor den skønne blomsterduft mærkes tydeligst. Blomsterne åbner sig om aftenen i modsætning til mange andre blomster, som lukker sig, når dagen går på hæld.
  • Vil du gentage successen med tobak til næste år, kan du prøve at samle frøene fra planten. De skal helst være så modne som muligt, men ikke så modne, at de falder ud af sig selv. Det er bedst at høste frøene i tørvejr. Du kan godt fjerne hele frøkapslen, som ofte er lettere at håndtere end de mange, bittesmå frø. Læg frøkapslerne eller frøene i åbne glas, og lad dem tørre. Frøene skal være helt tørre, før de kan lægges til opbevaring, helst i en papirspose eller et sammenhæftet kaffefilter, så der kan komme til luft til. Ellers risikerer du, at de rådner. Husk at skrive navnet på frøsorten udenpå.