Blåregn, også kendt som Wisteria, er en af de mest eksplosive sommerbebudere, når den blomstrer i maj og juni - og selvom den hedder blåregn, findes den smukke, klatrende plante også i violette, hvide og rosa nuancer. Blåregn er en fremragende klatreplante i større træer og på husmure eller hængende fra pergolaer. De er perfekte til afskærmning af haverum og kan skjule kedelige udsigter og hegn på smukkeste vis.
Læs også: Få den smukke klematis i haven!
Blåregn kan blive virkelig gamle og stå det samme sted og blomstre i mange år. Det er en af de kraftigst voksende slyngplanter, og den bliver tung med alderen - så underlaget skal være robust. Efter afblomstring danner blåregn lange, flade bælge, som er giftige ligesom resten af planten. Pas derfor på, at mindre børn ikke spiser dem.
Mere grøn inspiration: Rododendron - 10 smukke sorter
De mest almindelige arter blåregn
Blåregn tilhører ærteblomstfamilien, og der findes i alt cirka 10 arter. Man kan godt få forskellige amerikanske blåregn i handlen, men japansk blåregn og kinesisk blåregn er de mest gængse herhjemme.
Kinesisk blåregn er kraftigt voksende og kan blive op til 15-20 meter i længden. Udvokset giver den et hav af duftende, kompakte blomsterklaser, der er 20-30 cm lange, og der kan komme en mindre efterblomstring igen i august. Kinesisk blåregn egner sig bedst til større flader, hvor der er plads til at brede sig.
Læs også: Giv tulipanerne længere liv
Japansk blåregn bliver op til 8 meter og egner sig fint til lidt mindre haver. Blomsterrankerne er slankere og løsere i formen. Klaserne bliver mellem 40 og 100 cm lange og præsenterer sig bedst, når de hænger frit ned fra træer, pergolaer og tagudhæng.
Sådan planter og passer du blåregn
Det er let at få succes med din blåregn. Her får du gode råd til at holde din blåregn:
- Placer blåregnen på en lun, solrig syd- eller sydvestvendt plads i en veldrænet jord.
- Vand i tørre perioder i vækstsæsonen i de første par år, indtil planten har fået udviklet et godt rodnet.
- Gød din blåregn med en gødning, der ikke indeholder for meget kvælstof, men derimod både fosfor og kalium, som gavner blomsterrigdommen. Giv gødning i april og eventuelt sidst i juni - endelig ikke senere, da blåregnens skud og knopper skal have fred til at forberede sig på vinteren.
- Beskær kun din blåregn, hvis den skal styres i størrelse, eller hvis den skal danne flere skud fra bunden.
Blåregn: Den eksplosive sommerbebuder


Blåregnen har fået lov at gro lidt vildt og danner en duftende og eventyragtig indgang til haven.


Blåregnens blomsterklase er smukkest, når den hænger frit ned.


En udvokset blåregn leverer en overvældende blomstring, når den står op ad en lun sydmur. Den kan beskæres til den størrelse, du gerne vil have.


Wisteria floribunda ’Snow Showers’ får løse hvide blomsterranker på op til 45 cm. Klatreplanten bliver 5-10 meter, afhængigt af forholdene.


Tag en forårstur i Tivoli, og nyd synet af de gamle blåregn, der snor sig på hegnet langs hele søen ved Parterrehaven.


Pas på tagrenderne! Blåregnens stærke stængler kan krølle dem sammen, når de snor sig fast.


Skal blåregnen give højde i haven, kan du bruge et kraftigt jernstativ, en træstamme eller en robust træpæl, som den kan sno sig omkring.


Blåregnen Wisteria floribunda ’Shiro Noda’ er her opstammet og beskåret som et træ med krone.


Blåregnen gror på pergolaen over siddepladsen og udsender en skøn duft.


Wisteria floribunda ’Rosea’ blomstrer i maj-juni med duftende ranker op til 60 cm. Bliver 4-8 meter.


Wisteria sinensis ’Prolific’ blomstrer i maj-juni med masser af klaser på 15-30 cm. De bliver 10-15 meter.


Wisteria floribunda ’Pink Ice’ blomstrer i maj-juni med rosa klaser på 30-40 cm. De bliver ca. 8 meter.


Wisteria ’Amethyst Falls’ er en kompakt blåregn på 2½-5 meter. Den blomstrer med 10-15 cm klaser fra maj og kan fortsætte til sensommeren.


Få et smukt tag over carporten med en kraftigt voksende blåregn. Den hvide blåregn, Wisteria floribunda ’Shiro Noda’, blomstrer i maj-juni med lange, hvide ranker, der kan blive 50-60 cm. Efter afblomstring får den lange, flade bælge, der er giftige at spise.


Wisteria floribunda præsenterer sig smukkest, når klaserne hænger frit.
Blåregn: Den eksplosive sommerbebuder