Blåregn
Blomster & Planter

Blåregn: Den eksplosive sommerbebuder

af Jytte Boch 13.06.2021
Foto: Kira Brandt.
Den farverige blåregn er en klatrende skønhed i haven. Lad dig inspirere af de utallige muligheder med den smukke blåregn og få tips til pasning og pleje.

Blåregn, også kendt som Wisteria, er en af de mest eksplosive sommerbebudere, når den blomstrer i maj og juni - og selvom den hedder blåregn, findes den smukke, klatrende plante også i violette, hvide og rosa nuancer. Blåregn er en fremragende klatreplante i større træer og på husmure eller hængende fra pergolaer. De er perfekte til afskærmning af haverum og kan skjule kedelige udsigter og hegn på smukkeste vis.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Læs også: Få den smukke klematis i haven!

Blåregn kan blive virkelig gamle og stå det samme sted og blomstre i mange år. Det er en af de kraftigst voksende slyngplanter, og den bliver tung med alderen - så underlaget skal være robust. Efter afblomstring danner blåregn lange, flade bælge, som er giftige ligesom resten af planten. Pas derfor på, at mindre børn ikke spiser dem.

Mere grøn inspiration: Rododendron - 10 smukke sorter

De mest almindelige arter blåregn

Blåregn tilhører ærteblomstfamilien, og der findes i alt cirka 10 arter. Man kan godt få forskellige amerikanske blåregn i handlen, men japansk blåregn og kinesisk blåregn er de mest gængse herhjemme.

Kinesisk blåregn er kraftigt voksende og kan blive op til 15-20 meter i længden. Udvokset giver den et hav af duftende, kompakte blomsterklaser, der er 20-30 cm lange, og der kan komme en mindre efterblomstring igen i august. Kinesisk blåregn egner sig bedst til større flader, hvor der er plads til at brede sig.

Læs også: Giv tulipanerne længere liv

Japansk blåregn bliver op til 8 meter og egner sig fint til lidt mindre haver. Blomsterrankerne er slankere og løsere i formen. Klaserne bliver mellem 40 og 100 cm lange og præsenterer sig bedst, når de hænger frit ned fra træer, pergolaer og tagudhæng.

Sådan planter og passer du blåregn

Det er let at få succes med din blåregn. Her får du gode råd til at holde din blåregn:

  • Placer blåregnen på en lun, solrig syd- eller sydvestvendt plads i en veldrænet jord.
  • Vand i tørre perioder i vækstsæsonen i de første par år, indtil planten har fået udviklet et godt rodnet.
  • Gød din blåregn med en gødning, der ikke indeholder for meget kvælstof, men derimod både fosfor og kalium, som gavner blomsterrigdommen. Giv gødning i april og eventuelt sidst i juni - endelig ikke senere, da blåregnens skud og knopper skal have fred til at forberede sig på vinteren.
  • Beskær kun din blåregn, hvis den skal styres i størrelse, eller hvis den skal danne flere skud fra bunden.
En japansk blåregn, Wisteria floribunda.

1. 'Eranthema' er en sort af japansk blåregn, Wisteria floribunda. Blomsterne hænger i lange stande, der kan blive helt op til omkring 40 cm lange.

’Black Dragon’

2. ’Black Dragon’ er en sort af japansk blåregn, Wisteria floribunda, med fyldte blomster, der sidder samlet i lange klaser.

Wisteria frutescens

3. 'Amethyst Falls' er en sort af amerikansk blåregn, Wisteria frutescens, der er kendetegnet ved, at blomsterne sidder tæt sammen i 8-15 cm lange klaser.

Wisteria floribunda ’Rosea’

4. Den lyserøde Wisteria floribunda ’Rosea’ blomster i 15-30 cm lange stande.

'Alba' er en sort af almindelig blåregn, Wisteria sinensis.

5. Den hvidblomstrede 'Alba' er en sort af almindelig blåregn, Wisteria sinensis.

Wisteria brachybotrys

6. 'Showa Beni' er en sort af storblomstret blåregn, Wisteria brachybotrys, med pink blomster og en gul prik på hver blomst.

Wisteria brachybotrys 'Iko Yama Fuji'

7. Storblomstret blåregn, Wisteria brachybotrys 'Iko Yama Fuji' får lilla blomster, der sidder tæt samlet i 15-20 cm lange blomsterklaser.