Sådan planter du klematis i haven
Blomster & Planter

Guide: Pasning og plantning af klematis

af Max Martinussen og Jytte Boch Andersen 9.03.2021
Foto: Jytte Boch Andersen.
Den smukke klematis har mange fordele og kan bruges i et utal af kombinationer. Har du fx et kedeligt hegn eller udhus, kan du dække det med kraftigt klatrende sorter af de fine planter. Se her, hvordan du planter klematis i haven.

Klematis er en af de smukkeste og mest alsidige klatreplanter i haven, og selv den mindste altan har plads til en køn klematis. En klematis egner sig nemlig særlig godt til altanen, hvor den kan få lov at klatre opad.

Klematis spænder over næsten hele farveskalaen og findes i et utal af former og blomsterstørrelser. De giver højde til haven på stativer, buer og pergolaer og kan med fordel sendes op i træer og bruges på husmure og udhuse.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

De farverige, klatrende klematis er en af havelivets helt store glæder ikke mindst fordi sæsonen kan strækkes fra tidligt forår, til frosten sætter ind. Klematis findes både som kæmpestore planter, der kan dække udhuse og træer, og som små, elegante planter, der kan passes ind på selv den mindste altan.

Pasning og pleje af klematis, Clematis

Har du først fået en klematis inden for havelågen, er det svært at forestille sig at skulle undvære den igen. Klematis har nemlig rigtig mange fordele og kan bruges i et utal af kombinationer. Planterne kan fx fungere som smukke og praktiske rumopdelere eller som afskærmning omkring terrassen eller urtehaven, hvor den efterhånden vil danne en blomstrende væg.

Tips til plantning af klematis

  • Klematis sælges stort set kun i potter, så de kan udplantes på alle tidspunkter, hvor der ikke er frost i jorden. Men forår og efterår er at foretrække, da jorden er mere fugtig, og behovet for vanding er lille.
  • Klematis skal plantes dybt, gerne 10-15 cm dybere end jorden i potten. Skal klematissen kravle på et fritstående espalier eller op i et træ, skal den plantes på den mest skyggefulde side, da rødderne og den nederste del af planten skal have det køligt.
  • Planten skal have rigeligt vand og næring, men den kan ikke lide at stå med rødderne soppende i vand, så der skal være godt dræn under og omkring plantens rødder.
  • Grav derfor et dybt hul, mindst 40 cm bredt og dybt. Er jorden leret, lægges et lag drænende grus eller sten i bunden, og jorden blandes med lidt kalk og halvomsat kompost.
  • Almindelig god havejord blandes ikke med noget, men dækkes derimod med et lag halvomsat kompost efter plantning, så planten har noget at leve af.
  • Rodklumpen gennemvædes i en spand vand i en halv times tid. Rødderne bredes forsigtigt ud, før planten sættes i hullet, og dækkes med jord.
  • Er jorden tung og leret, tilsættes mere grus. Skær derefter planten tilbage til ca. 20-25 cm over jorden, så den fra starten kan forgrene sig fra bunden. Skal klematissen kravle op ad en mur med udhæng, skal rodklumpen plantes uden for udhænget for at få vand ovenfra.
  • Planter du under et træ eller en busk, skal klematissen sættes ca. 50 cm fra stammen. Sæt den på skrå i plantehullet, så stænglerne letterne kan søge hen mod stammen.

TIP: Vidste du, at du kan så klematis som frø? Vil du prøve det, kan du med fordel begynde allerede nu. Forkultivér frøene inden døre, og plant de små frøplanter ud til foråret.

Opbinding af klematis

Klematis er en klatreplante, og den griber fat i hvad end den klatrer op ad med sine bladstilke. I starten kan planten have brug for, at du hjælper den på vej, både så den får ordenligt fat, men også så du bestemmer, hvad det er den skal klatre op ad.

Derfor er det en god idé at binde den op – op ad en støttepind, et hegn, et espalier eller lignende. Læs her om, hvordan du laver opbinding og støtte til klatreplanter. Her kan du læse om, hvordan du laver et DIY espalier til din klematis ud af pilegrene.

Vores favorit klematissorter:

Sådan laver du stiklinger af klematis

Du kan sagtens formere dine eller dine bekendtes klematis, så har planter både til din egen have men også til at give væk. Stiklingerne er længe om at slå rødder, så du skal væbne dig med tålmodighed. Formeringen skal ske i juni, hvor stænglerne er halvmodne.

Du at komme i gang skal du bruge en skarp saks, nogle potter, grusblandet muld og formeringskasser. Læs meget mere om formering af klematis her.

Beskæring af klematis

Beskæring af klematis er et kapitel for sig. Eller faktisk hele tre kapitler, for der findes tre måder at beskære på, alt efter hvilken type klematis du har. Spørg der, hvor du køber den. Har du allerede en klematis, og ved du ikke, hvilken gruppe den tilhører, kan du se det på blomstringstidspunktet. Gruppe 1 blomstrer tidligt, gruppe 2 blomstrer som regel to gange, og gruppe 3 blomstrer i sensommeren.

Klematis kan indeldes i tre grupper, der siger noget om, hvornår du skal beskære, og hvornår de har blomstring.

Gruppe 1 er de forårsblomstrende, der begynder i april. De blomstrer på knopper udviklet året før og må ikke beskæres før blomstring. Behøver kun beskæring, hvis de bliver for store.

Gruppe 2 er de forsommerblomstrende, der oftest blomstrer to gange. Hovedblomstringen sker fra midten af maj til juni på knopper fra året før og igen i juli til august med en lidt mindre blomstring fra knopper udviklet samme forår. Kan beskæres sparsomt i efteråret efter sidste blomstring.

Gruppe 3 er de højsommerblomstrende, som blomstrer fra juli til september på knopper udviklet samme år. De skyder fra bunden hvert år og klippes derfor ned til 20-30 cm over jorden i perioden januar-marts, inden de begynder at skyde med de nye knopper.

Inspiration til klematis-sorter:

Prince Charles Klematis
Clematis ‘Prince Charles’ bliver ca. 3 m høj og blomstrer længe, fra juni til september

‘Rubromarginata’
‘Rubromarginata’ blomstrer juli-september med duftende, stjerneformede blomster.
Klematis ’Little Bas’
’Little Bas’ blomstrer med lilla klokkeblomster i juli-september. Kan blive 4 m høj.
C. montana ‘Rubens’
Bjergskovranken C. montana ‘Rubens’ har tætsiddende blomster i maj-juni.
Clematis orientalis ’Orange Peel’
Clematis orientalis ’Orange Peel’ blomstrer længe fra juli-oktober og bliver meget stor.
Klematis - ’Huldine’
’Huldine’ er smuk og hårdfør og vil stå i fuld sol-halvskygge. Den blomstrer juli-oktober.
’Thyrislund’
’Thyrislund’ blomstrer i maj-juni med fyldte blomster og i august-september med enkle blomster.
Bjergskovranke
Bjergskovranke, C. montana ‘Mayleen’ dufter skønt og blomstrer fra midten af maj.
The President
'The President’ bliver 2-3 m høj og egner sig til krukker. Blomstrer juni-juli og i september.