Gule erantis
Blomster & Planter

Dyrk gul erantis og se foråret komme

af Eilen Anthoniussen 28.01.2022
Foto: Jette Vesterager
Foråret er på trapperne, og intet minder os mere om det, end synet af den lille gule erantis, der spirer allerede i januar. Erantis er nem at holde - se hvordan lige her!

Du har måske lagt mærke til, at noget er begyndt at røre på sig i din have, og måske har du set nogle små gule hoveder dukke op rundt omkring? De er de fine erantis, der melder deres ankomst før de fleste andre blomster. Hører du til dem, der ikke kan vente på at haven kommer i forårsstemning, skulle du måske prøve med erantis.

Erantis er den diskrete gule blomst, der spirer allerede i januar måned og trods frost og sne blomstrer den helt frem til maj måned, hvor den visner hen og dør. På det tidspunkt er påskeliljerne begyndt at spire frem, og alle glemmer den lille gule erantis lige indtil januar næste år, hvor den igen sætter skub i forårsglæden. Erantis er jo virkelig den blomst, der kommer med foråret, som vi er mange der glæder os til.
Erantis er en nem plante at holde, og du kan plante dem både som frø og ved hjælp af yngleknold.

SÅDAN DYRKER DU ERANTIS

  • Erantis skal plantes om efteråret, og du kan købe knoldene på planteskolerne. Erantis trives bedst i en humusrig, noget fugtig jord i sol eller halvskygge, men er i øvrigt taknemlig, hvis den bare får lov at være mest muligt i fred.
  • Plant dem i 3-5 centimeters dybde og med en afstand på 8-10 cm.
  • Erantis sætter først blomst, når den har samlet tilstrækkelig energi i sin stængelknold. Det sker i løbet af foråret, mens erantis-bladene er grønne. For at hjælpe planterne lidt på vej kan du derfor forsigtigt luge omkring dem de første par år i marts og april, så andre planter ikke skygger for de lave erantis-blade
  • I løbet af maj måned, mens blomsten står i fuld flor, kan du samle erantis-frø, som du kan så til næste år. Høst erantis-frø i maj, lige inden de modner på planten og spredes for alle vinde. Så straks frøene med løs hånd. Du kan eventuelt rive dem lidt ned i jorden, så fuglene ikke spiser dem.

Der findes to sorter af blomsten:

Eranthis hyemalis - den vi normalt ser i haver og parker. Den blomstrer fra januar til april.

Den anden sort hedder Eranthis cilicica og stammer fra Tyrkiet og har lidt større blomster. Den blomstrer fra februar til maj.