Formering af vintergækker
Blomster & Planter

Skab et blomstrende tæppe af vintergækker

af Dorte Kristensen. 2.03.2021
Foto: Jytte Boch.
I årets første måneder er et klart højdepunkt i haven, når de første vintergækker bryder gennem jordskorpen - og jo flere, jo bedre! Skab et vidunderligt, hvidt blomstertæppe ved at dele dine vintergækker. Læs hvordan du gør her.

En af de fineste forårsbebudere er vintergækken. De elegante, hvide blomster lyser jorden op under træer og buske og minder os om, at foråret er på vej.

Vintergækker blomstrer fra januar til marts – og inden de igen går i hi, kan de tætteste grupper af vintergækker med fordel deles og genplantes. På den måde giver du vintergækkernes løg gode vækstbetingelser samtidig med, at du breder planterne ud i haven, så du får et stort og prydende tæppe af de små, snehvide blomster de kommende sæsoner.

I videoen herunder viser vi, hvordan du deler dine vintergækker:

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Sådan deler du vintergækker:

En stor klump vintergækker

1. Grav de tætteste og kraftigste grupper af vintergækker op. De består typisk af 20-30 enkeltløg.

Delte vintergækker

2. Lirk forsigtigt løgene fri fra hinanden, så de ikke beskadiges. Det er også en fordel, hvis du lader de grønne blade være, da du så kan se, hvor du har været med planteskeen.

Plant nye vintergækker

3. Grav et passende hul og genplant løgene enten enkeltvis med 10 cm afstand eller i små grupper med tre løg. Drys lidt jord omkring og tryk let, så der er god jordkontakt.

I videoen øverst i artiklen kan du se, hvordan du får flere vintergækker i haven.

TIP: Du kan også skabe blomstertæpper af dorotealiljer og erantis ved at følge den samme fremgangsmåde.