Smukke farver i vinterhaven
Blomster & Planter

Farver i vinterhaven

af Anita banner 18.01.2021
Foto: Bo Brinch og Shutterstock.
Der er masser af farver i vinterhaven. Der behøver ikke være gråt og kedeligt, hvis bare du vælger de rigtige planter — rigtig mange vækster er nemlig fyldt med farve og struktur i vinterhalvåret. Kig med!

Selv om en frostdækket have kan være et smukt syn, er det en smule kedeligt, når vinteren lægger en dæmper på både farver og frodighed. Du kan dog godt gøre dit til, at der kommer små farveklatter hist og pist. Vi guider dig til buske og blomster, der kan gøre haven lidt mere farverig og dermed vinteren mere udholdelig.

Leder du efter plantelister? Planter med vinterfarve og struktur

Farver i vinterhaven

Den danske vinter er sjældent snehvid som i eventyrerne, men nærmere grå med pift af brun og sort. Derfor er det en god idé at integrere vinterblomstrende buske og kuldetålende blomster i din have, så du har lidt at glæde dig over i de lange mørke måneder.

De farverige vækster har bedst af at blive plantet om efteråret, men kan godt komme i jorden om vinteren, så længe den ikke er bundfrossen.

Som alternativ til det besværlige vintergravearbejde kan du starte med at pynte haven og terrassen op med farverige vinterblomster i krukker. Stil f.eks. et lille bord foran et vindue, du ofte kigger ud ad, og forskøn det med en håndfuld krukker i forskellige størrelser.

Krukkerne skal være frostsikre, så de ikke springer, og du skal holde øje med, at de ikke bliver fyldt med vand eller is, hvis vinteren er våd. Bedst er det at have drænhuller i bunden, så vandet kan løbe fra.

TIP: TÆNK I FORMER OG KONTRASTER

Det er ikke kun farver, der gør en vinterhave interessant at opholde sig i. Mindst lige så vigtigt er det, at den er kontrastfuld og har et levende udtryk.

Husk derfor at mixe farverne, så der f.eks. ikke kun er lyserøde blomster i haven, men også matchende nuancer som lilla og blå samt en enkelt kontrast i form af gul eller rød.

Tænk også i forskellige højder, når du planter nyt, så øjet ikke kun skal kigge et sted hen, men kan vandre fra jorden mod himlen. Et god blanding af træer, buske, lave og høje planter er altid en god løsning.

Sidst, men ikke mindst er det også flot med en eller flere vækster, der har en skulpturel form. Magnolia gør f.eks. ikke så meget væsen af sig rent farvemæssigt om vinteren, men den er alligevel flot, når rimfrosten har indtaget de krogede grene.

Smukke magnoliagrene med rimfrost.

Romantiske vinterplanter

Selv om udbuddet af farverige vintervækster ikke er overvældende, er der alligevel flere, end man umiddelbart skulle tro. Nogle sætter blomster i kulden, mens andre har sat bær om efteråret, der bliver hængende på grenene og ser guddommelige ud med puddersne og rimfrost på.

Er du til den romantiske havestil, kan du f.eks. berige din have med et pebertræ, Daphne mezereum, som er en lille busk med stive, oprette grene. Busken blomstrer i marts med purpurfarvede blomster, som dufter.

Glasbær har en flot farve om vinteren

En anden skønhed er glasbær, Callicarpa bodinieri, der sætter de smukkeste lilla bær om efteråret, og som du ofte kan have glæde af langt hen i januar.

Kejserbusk, Viburnum x bodnantense, er en lyserød klassiker, der blomstrer allerede i november og kan fortsætte til marts. Blomsterne udsender en let duft, og de sidder samlet i små buskformede toppe.

Derudover kan du f.eks. vælge rosa vårlyng, Erica carnea ’Winter Beauty’, eller lyserøde påskeklokker, Helleborus orientalis, som begge blomstrer fra midten af februar. Og skal du blot fylde nogle krukker med lidt romantik, er løgvækster som hyacinter, lilla krokus og perlehyacinter oplagte kandidater.

Et strejf af solskin

Gule blomster er ikke så populære i de danske haver, men om vinteren vil et par solgule vækster nok alligevel gå i hjertet på de fleste. Troldnød, Hamamelis, dufter af honning og kan sætte liv i selv den kedeligste have med sine viltre, fligede, gule blomster, der springer ud fra januar.

Kan du bedre lide den klassisk blomsterform, er vinterjasmin, Jasminum nudiflorum, et fint valg. Busken begynder at blomstre i november og kan dække et helt hegn eller en mur, hvis du giver den støtte og lader den klatre. I den mindre afdeling kan du vælge at pryde haven med gule påskeklokker eller erantis, der springer ud i løbet af januar, og som kan sprede sig og danne et helt tæppe af solgul lykke i den golde græsplæne.

Blåt, rødt og fuglevenlige planter

Inden for de seneste år er det blevet moderne med lange blålige græsser samt planter med mørke, dramatiske blade og blomster. Vil du have glæde af disse trends om vinteren, kan du f.eks. gå efter græsser som blå bjørnegræs, Festuca cinerea, og alpehavre, Helictotrichon sempervirens, du kan plante en blodbøg, der ikke taber de mørke blade om vinteren, og du kan pryde krukkerne med skimmia, der har grønne blade og bordeauxfarvede blomsterknopper.

Vil du både have farver i vinterhaven og samtidig gøre noget godt for fuglene, kan du plante bærbuske, som de bevingede venner kan mæske sig i. Vælg f.eks. havtorn, hunderose, ildtorn, tjørn, røn og bærmispel.

Mange af de rød-orange bær er giftige for os mennesker, men fuglene har intet problem med at sætte dem til livs. Klip evt. et par grene af buskene, og tag dem med ind i en stor vase. Det er et kønt syn, og bærrene holder længe.

Roser kan også give farve i vinterhalvåret, hvis de får lov at stå.
Roser kan også give farve i vinterhalvåret, hvis de får lov at stå.
Laurbærkirsebær
Laurbærkirsebær holder den fine grønne farve igennem frosten.
Blodbøg med fine frosne blade.
Blodbøg med fine frosne blade.
Snebær, som skabt til vinterhaven.
Snebær, som skabt til vinterhaven.