Sprudlende, næsten eksplosive gladiolus
Blomster & Planter

Gladiolus - pasning og plantning

af Max Martinussen 20.11.2018
Foto: Colourbox
Gladiolus' blomster findes i talrige former og alle tænkelige farver. Hvis haven eller buketten skal sprudle, så er gladiolus det rette valg. Læs her alt du behøver vide om pasning og plantning af gladiolus.

Den gamle gartner kalder også gladiolus for jomfrufinger. Slægten rummer mere end 250 forskellige arter. Dertil kommer et enormt antal hybrider, da planten er populær blandt forædlere. Det betyder også, at der nok ikke findes en anden slægt, der spænder så mange former og farver.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Gladiolus, Gladiolus - pasning og pleje

Udseende

Planten vokser fra knolde med lange sværdformede blade. Blomstringen sker fra en lang blomsterstængel, der skyder frem når blomstringen nærmer sig.

Gladiolus blomstrer i juli og september, men blomstringen kan strækkes ind i oktober.

Hvis man kan tale om en almindelig farve, vil den være rød og orange, men blomsterne spænder nærmest uden undtagelse hele det synlige farvespektrum. Blomsternes form varierer i samme grad, som farverne gør det. En typisk gladiolusblomst har krumme, store brede blade, eller mindre og smalle blade. Blomsterne sidder i aks samlet til en side.

Planten bliver 80 til 100 cm. De storblomstrende hybrider bliver som regel større end ellers, op imod 120 cm, imens de mindre hybrider som nanus og primulus kun strækker sig så højt som 60 cm.

Gladiolus' stærke farver og lange blomsteraks er særligt populær som snitblomster, og på pluk-selv-marker ses de i lange bælter, hvor de stjæler al opmærksomheden.

Plantning, hvor og hvordan?

Gladiolus foretrækker klart en varm og solrig plads, helst godt beskyttet. Jorden bør være næringsrig og porøs.

De stærke farver gør sig særligt godt i ensfarvede klynger. Når du planter, kan du plante dem med op til 18 planter pr m2.

Du kan plante fra maj, og planter du af flere omgange, med nogle ugers mellemrum, vil der blive ved at være sprudlende blomster helt hen i oktober. Plant knoldene 10-15 cm nede i jorden. De større knolde lidt dybere. Hvis du ønsker en tidligere blomstring, kan du starte med forspiring af knoldene i potter fra april.

Pasning og formering

Gladiolus er ikke vinterhårdfør og skal tages op når den første frost melder sig. Knoldene graves op og opbevares tørt og køligt i kasser med noget strøelse, fx spagnum. Se til dem løbende, og sorter dårlige knolde fra, da de eller smitter hinanden.

Gladiolus eksplosive blomstring er ikke uden omkostning. Planten har det med at vælte, så en lav opbinding vil ofte være nødvendig.

Knoldene kan og bør deles, da de største knolde vil give færre eller ingen blomster. Delingen kan passende ske inden knoldene plantes i foråret, men kan også gøres ved opgravning i efteråret. Det er dog væsentligt lettere at opbevare én stor knold end mange små.

Gladiolus kan også frøformeres. Hvis du har flere former og farver, så er det ikke til at vide, hvordan den ny blomst vil se ud, da planten er lige så ivrig efter at skabe nye hybrider som gladiolus-forædlere er det.