dahlia
Blomster & Planter

Sådan dyrker du dahlia

af Tine Edinger og Anita Lindberg. 16.05.2024
Foto: Jytte Boch.
Den gamle dahlia er blevet moderne igen, og det kan vi godt forstå! Den er meget smuk og findes i mange farverige udgaver. Følg vores guide til dahlia, og nyd farvespillet i havens bede eller krukker.

Dahlia - eller georginer, som de også kaldes - er blevet moderne igen. Hvis du også er faldet for denne skønne plante, så følg vores guide, og fyld bedene, krukkerne og vaserne med store, farvefine dahlia.

I en eksplosion af farver blomstrer den 15.000 sorter store dahliafamilie hvert år på samme tid, nemlig sidst på sommeren, og er til stor nydelse for alle de modige og hårdtarbejdende haveejere, der besidder en eller flere af de farverige blomster. Dahliaer er en broget flok, hvis blomster både kan være strittende og som bolde. Nogle dahliaer ligner en afart af anemone, andre en åkande.

Sådan dyrker du de smukkeste dahlia

Helt indtil den første nattefrost viser sit kolde ansigt, blomstrer dahliaer gavmildt og kan blive flere meter høje. De store skønne hoveder skinner om kap med solen og minder os om, at vi skal leve i nuet og glemme, at efteråret snart banker på. Er du modig nok til at sætte en kæmpe vase med dahliaer ind i din stue en aften, hvor du venter besøg, løber de med al opmærksomheden. Vær sikker på det!

Hvornår skal dahlia plantes?

Du kan plante dahlia, når jordtemperaturen er over 15 grader - normalt sker det i slutningen af april. Planten kan ikke lide kulde, så sørg også for, at alt nattefrost er forbi. Plantes den for tidligt, vil den ikke kunne gro optimalt. Du kan enten lægge georgineknoldene direkte i jorden, eller de kan forspire knoldene, inden de plantes ud i haven.

Dahliaer kan også dyrkes i krukker, hvis du ikke har en have. De er fantastiske på altanen eller terrassen – du skal bare huske at grave dem op, inden frosten kommer, og så skal du give dem ny jord til foråret.

Forspir dahlia og få glæde af dem tidligt

Hvis du gerne vil have planterne tidligt i gang, kan knoldene forspires fra marts-april på et frostfrit sted. Dæk knoldene med pottemuld, og hold jorden fugtig. Plant dem ud, når der ikke længere er fare for nattefrost.

Forspirer du dine dahliaer i drivhus, skal du vente med at lægge knoldene til starten af april og sørge for at beskytte dem mod frost. Pas på ikke at vande for meget! Vand kun, når du kan se, at jordoverfladen er tørret ud. Når nattefrosten er helt væk i maj, plantes de ud i haven i en veldrænet jord. Dahliaer kvitterer med flest blomster, hvis de står i fuld sol, men kan også sagtens trives i halvskygge. Afstanden mellem de enkelte planter afhænger af sorterne, men det står som regel angivet på pakken, når du køber knoldene.

Dahliaer skal have meget vand, og derfor er det vigtigt ikke at plante dem i nærheden af store planter, buske og træer, der optager al vandet i jorden. Sørg for vand hele sommeren.

Grav dahlia op til efteråret

Det er besværligt, men desværre nødvendigt! Hvis dine dahliaer skal pryde haven til næste år, skal de graves op af jorden, inden der kommer frost, for ellers går de til. Står de i sandet jord, skal knoldene blot rystes fri for jord og være helt tørre, inden du gemmer dem et frostfrit sted. Er jorden derimod leret, er det klogt at spule knoldene rene for at mindske svampeproblemer gennem vinteren. Det er vigtigt, at knoldene er helt tørre, inden du lægger dem i kasser i ét lag og dækker dem med savsmuld, tørt sand eller avispapir. Er de fugtige udenpå, vil der nemt kunne gå svamp og råd i dem. Sørg for, at de står tørt, køligt og mørkt ved 5-6° vinteren over. Når vinteren er slut, er det så småt tid til at starte forfra med forkultivering og plantning.

4 tips til ranke dahlia

 1. Knoldene skal lægges i jorden om foråret, når risikoen for nattefrost er ovre, hvilket som regel er midt i maj.
 2. Knoldene skal lægges, så det øverste af dem er ca. 5 cm under jordoverfladen, og med ca. 50 cm mellem hver knold.
 3. Husk at der skal være 1 m mellem rækkerne, så man kan komme ind og plukke og nippe dem, for blomsterne bliver store.
 4. Undgå sjatvanding og vand i stedet grundigt - ca. en gang om ugen og to gange i tørre perioder.
Dyrk dahlia med success

Husk at gøde dine dahlia

Dahlia skal have gødning for at få den bedste blomstring. Det gøres bedst på følgende måde:

 • Gød med kompost eller naturgødning. Alternativt kan du bruge kunstgødning med et lavt indhold af kvælstof, fx NPK-gødning 5-10-10. Er kvælstofindholdet højt, vil der komme mange blade på bekostning af blomstringen.
 • Gød to gange i løbet af sommeren. Første gang ca. seks uger efter fremspiring og anden gang ca. seks uger senere.

Sygdomme og skadedyr

Især snegle er glade for dahlia. Tag følgende forholdsregler ift. sygdomme og skadedyr.

 • Hold derfor øje med planterne og jorden omkring bedet tidligt om morgenen eller om aftenen, og fjern sneglene.
 • Nogle få korn Ferramol ved hver plante er effektiv beskyttelse, indtil planterne er blevet store og mere modstandsdygtige.
 • På planteskoler kan du købe små plastikbeholdere, som sneglene lokkes ind i og derefter ikke kan komme ud af igen.
 • Dahlia kan også blive angrebet af bladlus. De skal bekæmpes med insektsæbe flere gange, indtil de er væk.
 • Husk løbende at tjekke din opmagasinerede dahliaknolde, og kassér dem, der er bløde og har skimmel eller råd.
Dyrk dahlia med success i haven

Hvis du ønsker en ekstra flot blomstring

 • Skær plantens første blomsterknopper af, så planterne på sigt bliver brede og tætte i stedet for høje og tynde.
 • Nip de visne blomster af, så der er mere plads og energi til nye knopper.
 • De høje dahliaer har tendens til at vælte, så støt evt. stænglerne med en pind.
 • Det er bedst at sætte støtten i jorden, samtidig med at knoldene lægges, så du ikke risikerer at stikke gennem dem.
Dahlia kommer i mange smukke former og farver

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.