Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Blomster & Planter

Guide: Deling af stauder

Max Martinussen 26.07.2021
En blomstrende staudehave over sommeren er en fryd, og i efteråret sker det fantastiske at det er tid til at dele stauderne og så bliver blomstervrimlen større de kommende år. Se, hvordan du deler dine stauder i videoen herover, eller læs med herunder.

Se i videoen herover, hvordan Havemand Kenn Römer-Bruhn udvælger og deler sine stauder i oktober. Han viser, hvordan han deler rodklumpen på sine geranier, så han hurtigt har massevis af planter.

Guide: Deling af stauder

Med nogle års mellemrum skal stauder deles. Deling af stauder er med til at forny planten. Desuden er det ofte nødvendigt at begrænse deres vækst i et trangt staudebed en smule — med tiden får nogle stauder overtaget, og der skal gøres plads til andre, og nogle stauders blomstring blegner med årene efterhånden som planten bliver ældre.

Et fantastisk plus er jo så også, at du ved deling laver flere planter, der kan flyttes til andre steder, hvor du vil etablere blomstrende bede.

Sådan deler du dine stauder

  1. Grav planten op – løsn først jorden omkring planten, og tag så forsigtig planten op af jorden.
  2. Del rodklumpen i mindre dele, fx med en spade — nogle stauder kan rimes fra hinanden med hænderne, som det er tilfældet med geranierne i videoen øverst.
  3. De yderste dele af staudens rodklump er de nyeste, friskeste planter. Plant disse dele af planten igen.
  4. Vand grundigt.

TIP: De tager lidt tid, før de unge planter kommer ordentligt i gang, så det er smart at nøjes med en del af havens stauder. Del lidt hvert år.

Hvornår skal stauder deles?

Det bedste tidspunkt at dele stauder er i efteråret, men det kan til nøds også gøres i foråret. September og oktober er helt oplagt til deling af stauder. En fordel ved efteråret er, at du har en klar fornemmelse af hver plante, hvor stor den er, og hvordan den har blomstret. I foråret, før stauderne for alvor har fået fat, er det ikke altid lige til at huske, og se, hvor og hvor store planterne er.

TIP: Husk at tænke over farvesammensætning og -fordeling, når du formerer dine stauder og etablerer dem på ny.

Hvornår kan stauder plantes?

Stauder er i de fleste tidfælde nøjsomme, og kan plantes hele året, så længe jorden ikke er frossen. I sommermånederne er det vigtigt at være ekstra omhyggelig med vanding, hvis du flytter eller planter stauder.

Hvordan flytter man stauder?

Flytning foregår på helt samme måde, som når du deler. I efterår og forår tåler stauder uden videre at blive gravet op og flyttet.

Ukrudtsproblemer i staudebedet

Hvis dit staudebed er overtaget af ukrudt, kan du starte på en frisk. Da stauderne uden videre tåler at blive gravet op og plantet igen, kan du grave alle de planter op, du er glad for, rydde bedet totalt og plante på ny. Sørg for at rense rodklumpen på de stauder du vil gemme grundigt for ukrudtsrødder.