Blomster & Planter

Tips og gode råd om stauder

af Line Sølvhøj Johansson 13.08.2014
Foto: Niels Jensen
Stauder er flerårige blomsterplanter, som blomstrer på forskellige tidspunkter af året. Få tips og gode råd til stauder hele året rundt her!

Skal havelivet være sjovt, skal det være realistisk. Derfor er det en god idé at tage udgangspunkt i din mavefornemmelse og ikke i smukke havebilleder, som hurtigt kan løbe af med den blomstrende fantasi, når du skal anlægge bed og stauder.

Gør dig klar, hvilke planter du har brug for og hvor mange. Stauder ser smukkest ud i grupper med mindst tre af samme slags, og når der er harmoni i planternes farve. Stauder behøver heller ikke kun at være blomstrende; vælg også stauder for bladenes skyld, for bladenes form er med til at skabe ro i bedene. Det er godt at huske på, inden du begynder at anlægge stauder og bed.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Læs også: 5 tips til en nem have

Du kan have glæde af stauder næsten hele året. Nogle blomstrer tidligt, mens andre blomstrer i vækstsæsonen og nogle først sent på sommeren.

Kom i gang med stauder

Det er bedst at gå i gang med stauder om foråret eller henad sensommeren. Når du planter, skal du sørge for, at der er godt med plads at sprede sig på, så der er plads de mangeårige skønheder.

I løbet af sensommeren kan du dele dine stauder, så du kan se, hvad der er. Grav hele planten op og hak den i passende stykker. Sæt straks alle de nye planter i jorden, og vand godt, så rødderne får god jordkontakt. Næste forår vil der komme fine nye planter op.

Få tips til at vælge de rigtige stauder og buske her!

Foruden af dele og plante på ny, er det også i løbet af sensommeren, at du skal studse for visne blomster og i gang med at fordele kompost og visne blade mellem stauderne. Har du drivhus, kan du hen over vinteren sætte stauder, tidlige forårsløg og grene til drivning.