Guide: Sådan dyrker du påskeklokker
Længslen efter forår er særligt stor i det helt spæde forår, hvor lyset er på vej tilbage - men hvor haven endnu ikke har det helt store at byde på. Derfor bliver vi også helt euforiske over at se påskeklokker springe ud i et farveorgie af rosa, gule, grønne og hvide nuancer med prikker og striber, enkle og fyldte blomster og med eller uden krave i midten.
Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.
Guide: Sådan dyrker du påskeklokker
Juleroser og påskeklokker bliver ofte forvekslet, og de minder da også meget om hinanden, ligesom pasningen er stort set ens. Men mens juleroser er betagende hvide blomster, der viser sig ved vintertide, er påskeklokker farverige og fører blomsterfesten videre til foråret.
I artiklen her kan du læse om, hvordan du dyrker påskeklokker. Vil du læse mere om juleroser, kan du finde vores guide her:
Plantning af påskeklokker
Påskeklokker er nemme at have med at gøre, for er de først plantet i haven, kan de holde i årevis. Plant dem i muldjord i let skygge mellem småtræer og buske sammen med andre skovagtige stauder, og sørg for, at jorden ikke er for fugtig. Når frosten kommer på besøg, lægger planten sig ned, men retter sig op igen, når solen igen får magt.
TIP: Alle gamle blade på påskeklokker bør fjernes helt nede ved jorden, inden de nye blade kommer frem. Ellers kan de smitte de nye blade med de svampesygdomme, der ofte giver misfarvninger på de gamle blade.
Dyrk påskeklokker i krukker
Påskeklokker kan sagtens trives i potter, men bliver det meget koldt, kan du pakke potten ind i bobleplast og bagefter dække plasten med et pænt stykke stof, som du fastgør med en snor. De overjordiske dele kan du give lidt lunere betingelser ved at stikke granris rundt i pottekanten. Vil du gerne nyde de yndige blomster indenfor, så kan du forlænge holdbarheden ved at placere dem køligt om natten og på tidspunkter, hvor du alligevel ikke er hjemme til at se på dem.
Udplantning af påskeklokker
Planterne udvikler med tiden et stort rodnet, og det er derfor en fordel at plante dem ud i havejorden, når de er afblomstrede, og det er tid til at få noget nyt i krukkerne sidst på foråret. Planter du har haft inde, kan godt se lidt trætte ud, men det er værd at plante dem ud, så kommer de til kræfter igen. Inden du giver krukkevæksterne nyt liv i havejorden, så sørg for at de er vandet godt igennem, og tryk havejorden godt til omkring dem – på den måde kan rødderne hurtigere arbejde sig ud i havejorden.
Påskeklokker har den fordel, at de er stedsegrønne, dvs. har grønt løv året rundt. Du kan derfor også bruge planterne som bunddækkeplanter, f.eks. under de stauder, som først blomstrer fra maj, når påskeklokkernes farveorgie takker af.
Hvad er forskellen på påskeklokker og juleroser?
Påskeklokker og juleroser kommer begge fra planteslægten Helleborus og ligner hinanden meget. Derfor forveksler mange de to med hinanden. Ikke mindst fordi blomsterhandlerne ofte forhandler begge stauder fra december. Men der er tale om to forskellige arter.
Planterne har begge vintergrønne blade og en blomstring, der strækker sig over en lang periode. Men mens juleroserne har en til tre blomster på hver stængel, har påskeklokkerne flere. Du kan også se forskel på arterne ved at kigge på frøkapslerne, for hos julerosen sidder kapslerne sammen, mens de sidder enkeltvis hos juleroser.
Lad påskeklokker sprede sig
Påskeklokker foretrækker at blive stående det samme sted, og hvis du vælger at flytte planterne eller dele dem, skal du være forberedt på, at der godt kan gå et par år, før de igen begynder at blomstre.
Alternativt kan du forsøge at tage frø fra blomsterne. Frøene skal sås straks efter modning, netop når frøkapslerne åbner sig og viser de meget mørke frø. Det sker typisk i engang i juli, afhængigt af vejret i foråret.
Vælger du alligevel at dele planterne, skal du grave dem op, dele dem forsigtigt og plante dem med det samme. Når du deler planten, er du sikker på, at den nye plante bliver magen til moderplanten.
Blomsterne bliver bestøvet af bier, der er tidligt på færde, og hvis du dyrker flere slags påskeklokker, vil du opleve, at helt nye typer dukker op i din have – simpelthen fordi bierne spreder blomsterstøv, pollen, fra den ene plante til den anden.
Planterne vil alle udvikle skønne blomster, og det er spændende at se den fortryllende variation i haven. Starter du med tre til fire planter, kan du i løbet af nogle år få mange dejlige planter med yndige blomster i haven.