Digitalis purpurea, Almindelig fingerbøl, er en 2-årig plante.
Blomster & Planter

Pasning og pleje af Almindelig fingerbøl

Tekst og 5.11.2020
foto: Kenn Römer-Bruhn
Digitalis purpurea, Almindelig fingerbøl, er en 2-årig plante, som er nem at dyrke. Planten giver god kontrast i bedet og lokker humlebierne til. Den kan blive over 2 meter høj. Læs mere om den skønne plante her.

Digitalis purpurea, Almindelig fingerbøl, i blomsterhaven er et must. Den giver karakter og alligevel et præg af noget vildt. Den er nem at flytte rundt med, og det gør, at den kan passes ind alle steder. Men den har også tendens til at sprede sig på en forunderlig og naturlig måde, som kan være svær at efterligne. Derfor er den så skøn!

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Læs også: Nolana humifusa, Pokalblomst

Plantefakta: Digitalis purpurea, Almindelig fingerbøl

  • Højde: Op til 2 m
  • Blomsterfarve: Rosa, purpur og hvid
  • Blomstring: Juni/august
  • Placering: Skygge til halvskygge
  • Jord: Ingen særlige krav
  • Pasning: Ingen særlige krav
  • Planteafstand: 50 cm
  • Giftig: Ja, hele planten

Selvom det er en stor plante, passer den ind de fleste steder i haven. Hvis du har et bed, hvor du ønsker lidt liv i forgrunden, kan du sagtens plante Digitalis purpurea der, for den er meget slank, så du kan sagtens også nyde de andre planter inde bagved.

Digitalis purpurea er en 2-årig plante, hvilket betyder, at planten sætter stedsegrønne bladrosetter det første år, men først blomstrer det andet år. Og efter du har nydt de skønne blomster, visner og dør planten, og du må plante en ny, hvis du stadig ønsker at nyde synet af den smukke plante i din have de næste par år. Men oftest frøsår planten faktisk sig selv.

Læs også: Tips og råd om stauder.

Planten foretrækker egentlig skygge til halvskygge, men jeg har selv overraskende gode resultater med planten i fuld sol, hvor den kan blive over 2 meter høj.

Er du også vild med, når der er masser af liv i haven? Digitalis purpurea tilrækker insekter og er en god bi-plante, så plant den, hvis du elsker den summende lyd. Især er humlebierne vilde med de klokkeformede blomster. Men husk på, at hele planten er giftig, så tal med børn og andre nysgerrige sjæle om den, så der ikke sker uheld.