Alchemilla, Løvefod, er en god bunddækkende staude, som passer ind i de fleste bede.
Blomster & Planter

Pasning og pleje af Løvefod

Tekst og 7.06.2021
foto: Kenn Römer-Bruhn
Alchemilla, Løvefod, er en nem staude, som sætter et væld af limegrønne blomster i løbet af sommeren. Blomsterne kan nemt dække hele bede. Læs mere om den skønne plante her.

Alchemilla, Løvefod, er en god bunddækkende plante, som fylder godt i dine bede. Både blade og blomster holder sig friske i en lang periode i sommersæsonen, så du skal ikke være bange for, at planten bliver kedelig at se på.

Læs også: Gilia capitata, Blåhoved

Alchemilla, Løvefod — PLANTEFAKTA:

  • Højde: 40-50 cm
  • Blomsterfarve: Limegrøn
  • Blomstring: Juni til august
  • Placering: Sol til skygge
  • Jord: Ingen særlige krav
  • Pasning: Ingen særlige krav
  • Planteafstand: 40 cm
  • Giftig: Nej

Pasning og pleje af løvefod

Alchemilla har i forvejen en lang blomstringsperiode, men du kan faktisk forlænge den yderligere, hvis du sørger for at klippe de visne blomsterstande af. Så er du sikret, at planten blomstrer godt ind i august måned.

Den har fået sit navn, fordi dens løv har form som en løvefod. Bladene har fem til syv store takker, som ligner løvetæer. Nogle sorter får dunet løv, mens andre får mere mørkegrønne blade. Det er en lav staude, som får opretstående stilke med flere blomster på hver stand.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Planten stiller ikke høje krav til jordforhold og lign., men det er bedst at holde den væk fra meget tør sandet jord. Den er heller ikke krævende, når det kommer til sol og skygge, for planten kan sagtens dyrkes i helskygge. Du skal dog være opmærksom på, at planten ikke vil sætte lige så overvældende mængder af blomster, hvis den står i skygge hele dagen.

Løvefod sorter

Alchemilla fås i forskellige sorter, så det er bare med at finde netop den, du bedst kan lide. Alchemilla mollis, Lodden løvefod, er især fantastisk i buketter og giver en luftig og fin kontrast til især lilla og blå farvenuancer. Den får dunede blade, som fylder fint i bedet. Alchemilla vulgaris, Gulgrøn løvefod, er også en skøn sort, som trives rigtig godt i haven.

Den blomstrer i overvældende grad hele sommeren, så du skal ikke være bange for at tynde ud i den engang imellem og bruge de skønne blomster til buketter og opsatser. De små, lette blomster tilfører et sart og luftigt udtryk til buketterne.

Alchemilla kan nemt frøformeres, men frøene kan være svære at holde styr på, da de er minimale. Bland dem eventuelt med sandet jord, og strø dem ud over bedet. Frøene kan sås hele året, så det er en meget nem plante at dyrke.

Læs også: Tips og gode råd til stauder.