Echinacea purpurea, Purpursolhat, får lyserøde kronblade.
Blomster & Planter

Pasning og pleje af Purpursolhat

Tekst og 16.01.2017
foto: Kenn Römer-Bruhn
Echinacea purpurea, Purpursolhat, er en flerårig staude, som med sine lyserøde kronblade og orange midte pynter i ethvert blomsterbed. Stauden tiltrækker tilmed en masse nyttige insekter. Læs mere om planten her.
Echinacea purpurea, Purpursolhat, er måske mest kendt for sin egenskab som naturmedicin mod forkølelse, men den pynter også rigtig flot i haven. Og så er den god som snitblomst i buketter, hvor den tilfører et feminint udtryk til enhver buket.   Læs også: Amsonia tabernaemontana  

Plantefakta: Echinacea purpurea, Purpursolhat

  • Højde: 80-100 cm
  • Blomsterfarve: Lyserød og rubinrød
  • Blomstring: Juli til oktober
  • Placering: Sol
  • Jord: Tør
  • Pasning: Ingen særlige krav
  • Planteafstand: 50 cm
  • Spiselig: Ja, kronbladene
  Echinacea purpurea, Purpursolhat, befinder sig bedst i omgivelser, hvor den har mulighed for at brede sig. Den er ikke glad for at have alt for mange generende planter rundt om sig, så det er vigtigt, at du ikke er for optimistisk med pladsen i dit bed. Og hvis den får rigeligt med plads, vil den vise sig fra sin smukkeste side med mørkegrønne ovale blade og skønne blomster i røde nuancer.   Plantens blomster tiltrækker en stor mængde af forskellige insekter, som resten af havens planter også kan nyde godt af. Du kan opleve, at både bier, svirrefluer og sommerfugle vil sværme rundt om planten, så der kommer til at være liv i din have det sted, du planter denne.  
  Du skal være opmærksom på, at den er meget sen til at komme i gang med at gro i foråret, så det er en god idé at markere det sted i bedet, du har plantet den, med en pind eller et skilt. På den måde undgår du, at du kommer til at beskadige den, når du begynder at gøre din have forårsklar.   Echinacea purpurea, Purpursolhat, er virkelig nem at så selv, og den kan sås hele året rundt. Det gælder også de kolde måneder, for den er hårdfør, så den tager ikke skade af kulden eller andre forhold, som det danske vejr nogle gange udsætter vores planter for. Du kan også formere planten ved at dele din nuværende plante i det tidlige forår og plante den et nyt sted i haven.   I løbet af sommeren kan du sikre, at planten sætter endnu flere blomster og forbliver blomsterrig hele sommeren. Det gør du ved at klippe blomsterne af, lige så snart de bliver kedelige at se på og visner.