Påskeklokker og juleroser
Blomster & Planter

Portræt: Juleroser og påskeklokker

Af Anita Lindberg og Anita Banner 3.06.2020
Foto: Anita Lindberg.
Juleroser og påskeklokker bliver ofte forvekslet, men springer ud på to forskellige tider af året: vinter og forår. Planter du dem begge, kan du skabe farverig romantik i bedene fra januar og helt til maj.

Længslen efter forår er særlig stor netop nu, hvor lyset er på vej tilbage - men hvor haven endnu ikke har det helt store at byde på. Derfor bliver man også helt euforisk over at se, først juleroser i starten af året, og siden påskeklokker springe ud i et farveorgie af rosa, gule, grønne og hvide nuancer med prikker og striber, enkle og fyldte blomster og med eller uden krave i midten.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

De har alle det botaniske navn Helleborus, men der er forskel på, hvordan de to slags forårsbebudere opfører sig i naturen. Her kan du blive klogere på juleroser og påskeklokker - og hvordan du dyrker og formerer de fine blomster.

Læs også: Sådan plejer du din pelargonie

Juleroser | Lang blomstring og god som bunddække

Helleborus blomstrer, alt efter arten, i milde vintre fra slutningen af december og frem til engang i maj. Juleroserne er de første, der blomstrer, og påskeroser de sidste. Allerede fra marts kan bierne være aktive og kan fungere som effektive krydsbestøvere, hvilket kan føre til mange nye slags Helleborus. Krydsninger kaldes for Helleborus-hybrider. Blomstringen varer 10-12 uger.

Foruden den lange blomstring har Helleborus den fordel, at de er stedsegrønne, dvs. har grønt løv året rundt. Du kan derfor også bruge planterne som bunddækkeplanter, fx under de stauder, som først blomstrer fra maj, når påskeklokkernes farveorgie takker af.

Planterne er desuden nemme at have med at gøre. Er de først plantet i haven, kan de holde i årevis. Plant dem i muldjord i let skygge mellem småtræer og buske sammen med andre skovagtige stauder, og sørg for, at jorden ikke er for fugtig. Når frosten kommer på besøg, lægger planten sig ned, men retter sig op igen, når solen igen får magt.

Se også: 10 tips til at få succes med orkidéer

Lad juleroser og påskeklokker sprede sig

Helleborus selvsår sig villigt, så det er nemt at få mange planter. Vil du selv styre, hvor de skal vokse i haven, kan du forsøge at tage frø fra blomsterne. Frøene skal sås straks efter modning, netop når frøkapslerne åbner sig og viser de meget mørke frø. Det sker typisk i engang i juli, afhængigt af vejret i foråret.

Sådan sår du juleroser:

Så frøene i små potter, dæk med lidt jord, og hold den let fugtig – ikke våd, for så rådner de små spirer. Væbn dig herefter med tålmodighed, for der kan gå alt fra seks måneder til halvandet år, før frøene spirer. Plant de spæde planter om, når de har to blivende blade. Stil potterne et skyggefuldt sted i haven i ca. et år, inden du planter dem direkte i jorden.

Når du ikke at fange frøene fra kapslerne, inden de falder til jorden, kan de små planter forsigtigt tages op året efter og plantes i potter eller et andet sted i haven. Meget store planter kan du forsigtigt dele i flere mindre planter efter afblomstring. Det er vigtigt at passe de delte planter med vand, indtil de får rigtig fat i jorden igen.

TIP: Alle gamle blade på juleroser og påskeklokker bør fjernes helt nede ved jorden, inden de nye blade kommer frem. Ellers kan de smitte de nye blade med de svampesygdomme, der ofte giver misfarvninger på de gamle blade.

Grøn inspiration: 12 nemme tips til en bæredygtig have