Plant julens planter ud.
Blomster & Planter

Red julens planter

Af Karin Elmberg og Bianca Anthony Sørensen 5.12.2019
Foto: Frank Kirkegaard, Kira Brandt og Jes buusmann.
Kassér ikke blomster og planter fra julens dekorationer, når glansen er gået af dem. Med den rigtige behandling kan julefavoritterne få et nyt og langt liv i haven eller vindueskarmen.

I juletiden er hjemmet fuld af skønne planter. Ædelcypresser, der pynter som bittesmå juletræer, hyacinter der blomstrer i glas eller potter, og primulaer og juleroser, der klæder enhver sammenplantning.

I dagene efter jul skruer vi ned for blusset, og det samme gælder de blomster og planter, der har prydet julebordet. Efter glansen er gået af julens blomster, behøver deres liv dog ikke at være slut. Mange af dem kan relativt nemt få nyt liv ved at blive plantet ud i haven eller få en chance til som krukkeplanter i vindueskarmen.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Forlæng levetiden på julens planter

Flere af de blomster, vi forbinder med juletiden, f.eks. hyacinter og andre løgvækster, er egentlig forårsblomster, som gartnerierne driver frem, så de blomstrer på den ”forkerte” årstid. Det samme gælder primulaen fra sammenplantningen, der er en flerårig plante. Begge kan genopstå som trofasteforårsbebudere i haven, hvis de plantes ud efter deres visit i stuen. Tulipanløg kan også sagtens udplantes i haven, og hvis de får løggødning om foråret, kan de blomstre i flere år fremover.

Gør nåletræerne glade

Mange af julens planter lider i den tørre stuevarme. De gælder f.eks. små ”juletræer” som minigraner og cypresser. Så snart den værste kulde er overstået, bør du sætte dem udenfor. Det er bedst at grave dem ned; lader du dem stå i krukkerne, så beskyt rødderne med lidt bobleplast. Graner og minicypresser er hårdføre ned til -10°, alt efter art, og vil pynte som små, søde træer i krukker på terrassen eller med tiden vokse sig store, hvis de plantes ud i haven.

Den klassiske julerose, der måske har stået indendørs i en dekorativ potte, vil også gerne udenfor så tidligt som muligt. Den tåler en del minusgrader, men skal gerne beskyttes med lidt tørt løv eller barkmuld, hvis den udplantes i en krukke.

Mens mange af julens planter absolut står til at redde, er der dog også nogle, som mest er en engangsfornøjelse. Det gælder bl.a. den populære julestjerne, Euphorbia pulcherrima, der er nøjsom som stueplante, men svær at få til at trives i det lange løb. For at genblomstre skal den have masser af lys og temperaturer mellem 10 og 15°, men ikke den mindste træk eller kulde. Det er de færreste, som kan tilbyde disse forhold, og derfor må vi nøjes med at nyde julestjernen i juletiden. De vinterblomstrende julebegonier, Begonia lorraine, og juletazetter, Narcissus papyracea, er også svære at få til at blomstre igen, men det gør ikke deres midlertidige ophold i hjemmet mindre smukt.

Hyacinter trives fint udendørs.

Sådan redder du blomsterne efter julen

Mange af julens planter trives bedre udendørs end i vindueskarmen. Det er dog vigtigt, at du giver planterne mulighed for at komme sig et sted, hvor der er køligt, men samtidig masser af lys, inden du planter dem ud. Flytter du dem direkte fra stuevarmen og ud i kulden, vil det pludselige temperaturskift være for stort et chok, som kan tage livet af dem.

ALPEVIOL, CYKLAMEN

Kan trives i mange år som stueplante. Fjern visne blomster og blade ved forsigtigt at ”skrue” stilken af, så der ikke er noget stængel tilbage, hvorfra råd kan sprede sig til knolden. Plant den om i foråret i ny blomsterjord, og stil den gerne udendørs til sommer. Den vil blomstre igen til efteråret.

HUSLØG, SEMPERVIVUM

Kan plantes ud i senvinteren eller foråret og trives i haven året rundt. Bemærk, at den rosetformede Echeveria, som ligner husløg, ikke er vinterhårdfør. Den trives ude i sommerhalvåret, men skal tages ind om efteråret.

Husløg trives godt i haven.

PRIMULA

Kan plantes ud i staudebedet til foråret. Sæt krukken et køligt, beskyttet sted indtil da. Giv den en solrig plads. Ikke alle primulaer der sælges i potter til jul, er vinterhårdføre.

STEDSEGRØNNE MINIJULETRÆER

Kan plantes ud i haven eller i en krukke, så snart de er færdige

med at pynte i stuen (forudsat der er tale om frosthårdføre arter). Ofte brugt er hvidgran, Picea glauca, som er fuldt vinterhårdfør herhjemme, og ædelcypressen Chamaecyparis lawsoniana ’Ellwoodii’, som er hårdfør ned til -15°, hvis den står i læ.

STUEAZALEA, RHODODENDRON SIMSII

Stilles lyst og gerne lidt køligt og passes godt med vand. Den tåler ingen udtørring. I maj-juni, når der ikke længere er risiko for nattefrost, kan du sætte den udenfor i haven. Giv den lidt gødning først på sommeren. Tag den ind i oktober, hvor den forhåbentlig er fuld af knopper.

TULIPANER I POTTE

Passes med vand og gødning, mens bladene samler næring til løget. Lad dem visne ned af sig selv, og læg løgene i haven i foråret, når jorden er tøet op, så får du smukke blomster foråret efter.

VEDBEND

Bruges tit i sammenplantninger og kan blive til nye, fine stueplanter. Plant dem ud i deres egen krukke med ny jord. Almindelig vedbend er hårdfør over for frost og kan også genplantes udendørs til foråret.