Chiafrø
Blomster & Planter

Sådan dyrker du chiafrø

af Freja Bang Lyngbo 18.03.2024
Foto: Dall-E
Chia, Salvia Hispanica, er en enårig blomsterplante, som er kendt for sine olieholdige og proteinrige frø. Frøene kan sås og senere plantes i potter, eller du kan nyde chia som spirende mikrogrønt.

Chia, Salvia Hispanica, er en enårig blomsterplante, der har sin oprindelse i Mexico og Guatemala. Arten tilhører myntefamilien og er særligt kendt for sine olieholdige frø, der er rige på proteiner, omega 3-fedtsyrer og antioxidanter.

Planten er som regel enårig, men under gunstige vækstforhold kan den blive flerårig, og i de tilfælde vil man kunne høste op til tre gange årligt.

Chiaplanten kan blive op til 1,75 m høj og ½ meter bred og blomster i juli-august med blåviolette, lyseblå eller hvide kronblade.

Dyrkning af chia: Fra frø til plante

Selvom arten har sin oprindelse i Mellemamerika, kan det sagtens lade sig gøre at dyrke chiaplanten i det danske klima. Dog tåler den ikke frost, så skal planten overvintre, bør den stå indenfor, f.eks. i en udestue.

Sådan sår du chiafrø

Chiafrø er lette at så, og der går ikke mange dage, før de første spirer titter frem fra jorden.

  1. Læg frøene i blød i et døgns tid, og sæt dem i en potte med så- og priklejord blandet med sand.
  2. Tryk frøene ned i jorden, og sæt en pose over. Prik et par huller i hjørnerne, og sæt potten i en solrig vindueskarm.
  3. Vand ikke spirerne, når de kommer op, men omplant dem, når de er store nok. Gød hver 14. dag og vand et par gange om ugen. Planten skal stå i læ på en solrig placering.

Dyrk chiakarse i vindueskarmen

Du har sikkert prøvet at så karse i en skål med vat og frø, der spirer på en lille uges tid. Men vidste du, at du kan gøre det samme med chiafrø? Det er både nemt og sundt at dyrke mikrogrønt, og så er det sjovt at følge med i processen, hvor de små frø udvikler sig til spirer.

Sådan gør du

  1. Læg spiremåtte eller vat i en skål, og vand til, så det er gennemvådt. Drys et tæt lag chiafrø udover, og stil skålen ved stuetemperatur.
  2. Sørg for at vande jævnligt – ca. en gang om dagen, dog uden at der står vand i skålen. Frøene tåler ikke at tørre ud, når først spiringen er gået i gang.
  3. Efter fem-ti dage kan du høste dine spirer.

TIP: Hvis du er væk et par dage, kan du vande spirerne godt og stille dem i køleskabet. Tag skålen ud i varmen, når du igen er hjemme, og væksten fortsætter.

I videoen kan du se, hvordan du dyrker chiafrø til mikrogrønt:

Mikrogrønt er en form for krydderurter, du let selv kan dyrke i din vindueskarm. Det er små planter, som man høster meget tidligt – akkurat ligesom karse. Her ses varierende typer af mikrogrønt dyrket fra forskellige frø.