Sådan passer du dine fuchsia

Fuchsia har fået sit navn efter den tyske botaniker Leonhart Fuchs. Slægten, som tilhører natlysfamilien, blev imidlertid først identificeret af Charles Plumier i slutningen af 1700-tallet.

Der findes omkring 110 arter af fuchsia, og tusindvis af sorter, som er blevet til igennem krydsninger. De fleste vilde arter er hjemmehørende i Sydamerika, men der findes også vildtvoksende arter andre steder, blandt andet på New Zealand. 

Her kan du læse, hvordan du passer dine fuchsia bedst muligt i dansk klima.

Guide: Pasning og pleje af fuchsia

De fleste fuchsia er buskagtige i væksten. Én art, Fuchsia magellanica, vokser på sydspidsen af Sydamerika i et klima som svarer til det, man finder i Danmark. Den findes også forvildet i Storbritannien, hvor den overvintrer uden problemer. Andre sorter må overvintre indendørs. 

Mere grøn inspiration: Høst dine blomsterfrø nu

Gode tips til dyrkning af fuchsia

 • Brug lunkent vand til at vande med. Det kan fuchsiaerne bedst lide. Fuchsia skal vandes rigeligt og bør ikke tørre helt ud. De trives dog heller ikke med stående fugt.
   
 • Brug en svag gødningsopløsning i vandet, hver gang du vander.
   
 • Fuchsia vokser hurtigt og skal derfor helst pottes om jævnligt. Brug kvalitetsjord, når du potter om. Det vil have stor effekt på blomstringen.
   
 • Fuchsia trives bedst i vandrende skygge. De fleste arter og sorter kan ikke lide fuld sol, men der findes enkelte arter og sorter, som tåler det. Spørg dig for i gartneriet, når du køber planten.
   
 • Fjern visne blomster for kontinuerlig blomstring. Ellers sætter planten frø og stopper blomstringen.
   
 • Fuchsia skal gerne vinteropbevares i en kølig kælder, i en garage eller tilsvarende. De kan godt tåle at stå i mørke, men der skal være garanteret frostfrit, da frost er dødeligt for de fleste fuchsia. 3-4 grader er ideel vinteropbevaring.
   
 • Når planterne tages ind om efteråret, sættes de på overvintringsstedet med blade og blomster på. De vil så fortsætte med at vokse lidt og suge restfugtigheden, som sidder i jordklumpen, op. På den måde undgår man, at planterne mugner på grund af for meget fugtighed i jorden. Fuchsiaplanterne kan derefter stå i månedsvis uden vand, så længe de befinder sig ved lav temperatur. Man kan godt give dem litd vand, hvis det bliver for tørt.
   
 • I marts gennemvandes planterne og sættes lyst, eventuelt under vækstlys. Planterne kan sættes udenfor i potter eller plantes ud i bedene, når faren for frost helt sikkert er ovre. De skal tages ind igen til efteråret, når temperaturen nærmer sig 0 grader igen, da fuchsia ikke tåler frost.

Se også: Sådan dyrker du iris

Formering af fuchsia

Stiklingeformering af fuchsia kan gøres på ganske enkel vis. 

Bræk et af de nye topskud af og sæt det i en potte med sandblandet, fugtig jord. Træk en plastikpose løst over potten. Stiklingerne må ikke tørre ud. Nogen mener, at stiklingerne skal sættes i vand først, mens andre mener, at resultatet bliver bedst, hvis stiklingerne stikkes direkte i jorden. 

Stiklingerne kan tages hele året, men hvis de tages sent på efteråret, kræver de vækstlys.

Læs også: 5 tips til det perfekte tulipanbed