Vintergækker i have
Blomster & Planter

Vintergækken spreder lys i vintermørket

af Jytte Boch 14.02.2017
I de koldeste måneder er det vintergækker i titusindvis, der spiller hovedrollen i haver og skove. Det er et fantastisk syn, når de blomstrer i store, hvide klynger og klæder landskabet i hvidt.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Vintergækken er en populær lille blomst. Den er nemlig ikke bare smuk at se på, den er også et af de allerførste tegn på, at foråret er ved at være på vej. Hjemme hos Bente og Ove Lustü er det netop vintergækkerne, der lyser op i vintermørket sammen med andre hvide blomster og duftende buske. For godt 30 år siden flyttede de ind i et naturskønt område, hvor de har skabt en unik skovhave i hvide nuancer. Det er primært almindelig vintergæk, Galanthus nivalis, der danner de store blomstertæpper, men der er mange flere arter og sorter at finde hos ægteparret. Se nogle af dem i galleriet nederst.

100 forskellige sorter af vintergækker

- Jeg havde altid troet, der kun var to slags vintergækker, forklarer Bente, men på en haverejse til Holland kom vi ind på en planteskole og så, hvor stor forskel der kan være på vintergækkernes udseende. Her startede Bentes passion for den yndige, hvide vintergæk, og hun begyndte at læse alt, hvad hun kunne finde, om arter og sorter inden for vintergækker. I dag har hun mere end 100 forskellige sorter, der står beskyttet i haven i specielle bede, alle med navngivne skilte. De første springer ud før jul, og de sidste er stadig i blomst midt i april, så vintergæksæsonen i skovhaven strækker sig over flere måneder. Bliv inspireret: Anlæg en hvid have

Få et glimt af de nogle af skovhavens mange arter af vintergækker: