Stormsikring af drivhuset i 6 trin
Drivhuset er en perle i haven. Her spirer alting, før resten af haven vågner. Havesæsonen begynder for mange i drivhuset, og her er plusgrader, længe før vinteren helt har sluppet det danske landskab.
Dog kan foråret pludselig føles ekstra langt væk, hvis drivhuset imidlertid er væltet eller blæst omkuld i en af efterårets kraftige storme. Det bedste værn imod ulykken er en grundig stormsikring af dit drivhus. Her får du de vigtigste tips til, hvordan du sørger for, at dit drivhus er modstandsdygtigt, når stormen rammer.
Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.
Sådan stormsikrer du dit drivhus
#1: Skab læ
Læ er drivhusets vigtigste værn imod stormvejr. Placeringen af dit drivhus er derfor altgørende, men hvis huset allerede har en plads, så må du skabe læ der, hvor det er.
Hække er den bedste måde at skabe læ ved dit drivhus. Faste hegn derimod skaber turbulens! Det er nødvendigt med et læ, der lader vinden sive igennem sig. Et godt alternativ er hegn af pileflet, som kan bryde vinden, imens du venter på, at din hæk bliver stor nok til at beskytte drivhuset imod efterårets kraftige vinde.
#2: Forstærk konstruktionen
Det er vigtigt at følge producentens instruktioner nøje, når du samlet dit drivhus. Et korrekt samlet drivhus er nemlig modstandsdygtigt i sig selv. Sørg for at drivhuset har skråstivere, og hvis det er muligt, forstærk dem, hvor du kan med lægter eller wire på tværs af stiverne. Sørg for, at alle hjørner har hjørnebeslag, og at der er anvendt det korrekte antal bolte. Mange drivhuse er samlet med alubolte, men de er svage og kan knække - stålbolte derimod er stærke.
Skru aluskelettet forsvarligt fast til soklen! Sørg også her for at anvende kraftige bolte. Fodremmen skal være forsvarligt monteret til fundamentet. Det er let at glemme, og det er årsag til, at langt de fleste huse falder sammen eller vælter i storm.
Spænderemme er den hurtigste løsning, når drivhuset skal forankres til jorden. Spænd drivhustaget fast til fundamentet. En mere permanent løsning er at montere en wire fra sokkel til tag.
Sådan får du mest muligt ud af dit drivhus
#3: Pas på glasset
Et solidt forankret drivhus er dog ingen sikker garanti for, at glasset klarer vindstød af stormstyrke.
Sørg for, at glasset ikke sidder løst. Løst glas kan smadre, eller blæse ud. Polyplader har det med at blæse ud og væk, da de er bøjelige, men de modstår slag bedre end glas. Almindeligt drivhusglas er skrøbeligt og ganske ubehageligt skarpt, når det smadrer. Hærdet glas derimod er stærkere, og hvis det skulle smadre, bliver det til mange små ikke særligt farlige stumper, der er lette at feje op, når stormen er drevet over.
Den hyppigste årsag til, at glasset blæser ud, er monteringen. Sørg for, at lim, gummilister og clips er, som de skal være, og sidder et glas løst, så lim det fast med en smule silikone. Det er fristende at bruge rigeligt, men en enkelt klat er nok - så er det også lettere at afmontere, hvis drivhuset en dag skal flyttes.
Glasset kan beskyttes ved at pakke huset ind i presenning - særligt hvis der er tale om et mindre hobbydrivhus, er det en let og hurtig løsning. Sørg for, at vinden ikke kan få fat i presenningen.
Hvis du vitterligt kun har, hvad der findes i køkkenskuffen, så kan du være kreativ og pakke drivhuset ind i husholdningsfilm, hvis altså ikke huset er for stort.
Gør hovedrent i drivhuset
#4: Hold vinden ude
Sørg for, at vinduer og døre ikke kan blæse op. Kontrollér også, at alle hasper er forsvarligt lukkede. En sandsæk for døren er en simpel måde at sørge for, at vinden ikke pludseligt får fat – og så er den let at flytte, hvis du i stormsæsonen har gøremål i drivhuset. Hvis døren blæser ud, mister drivhuset al sin styrke og stabilitet.
Hvis det er nødvendigt at have et vindue åbent, så åbn en smule på læsiden. Her er et jalousivindue at foretrække frem for et tagvindue. Hold øje med vindretningen!
#5: Pas på omgivelserne
Sørg for, at der ikke er andre ting i haven, der kan rive sig løs og ramme drivhuset.
En flyvende tagsten er der ikke meget at gøre ved, hvis den kommer fra naboen – men havetrampoliner, havemøbler og lignende derimod er der ingen grund til, at stormen får fat i. Havemøbler og redskaber kan passende overvintre i et stormsikkert drivhus.
#6: Vær klar fra start
Det bedste værn imod stormen er at sørge for at drivhuset er stormsikkert fra start:
- Vær omhyggelig, når du vælger drivhusets plads. Solen er vigtig for planterne, men læ er vigtigst for drivhusets overlevelse.
- Sørg for et godt og solidt fundament, og at drivhuset er solidt forankret til det.
- Følg producentens anvisninger omhyggeligt, og få professionel hjælp til opsætning, hvis du er i tvivl.
- Et lidt dyrere drivhus er billigere i længden, hvis det overlever de værste efterårsstorme.
Følger du disse 6 tips, kan både Knud, Johanne, Ingolf og alle de andre storme bare komme an!