Hjælp bier i haven
Dyr og insekter

Hjælp bier i haven

af Christine Bille Nielsen 3.06.2015
Foto: Allan Trolle
De danske bier er ved at uddø, og de har desperat brug for, at alle haveejere giver dem en hjælpene hånd. Vi har samlet en masse bivenlige tips og planter her.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Det er de flittige små bier, der sørger for, at din have bliver fyldt med smukke blomster, frodige frugter og flere bær hver evig eneste sommer. Bier sørger for bestøvning af blomster, frugttræer og frugtbuske, og hvis du i flere år har haft et frugttræ, der ikke rigtig giver frugt, så kan bier tilføje ny gejst til træet gennem krydsbestøvning. Der er i det hele taget rigtig meget godt at sige om bier – bare ikke om deres fremtidsudsigter!

Bier hjælper også dig! Læs: 10 ting, du kan bruge honning til!

Bier under pres

De seneste år har bierne været under massivt pres. Honningbierne og de vilde bier er endda truet på deres eksistens. Ukrudtsmiddel og kunstgødning er nogle af årsagerne til, at de danske bier har svært ved at overleve. Men det er også altafgørende for dem, at der er kommet meget færre blomsterenge og - i det hele taget – færre blomster. Det er her, alle haveejere kan hjælpe de stakkels bier.

5 tips til haveejere

  • Undgå alle former for giftstoffer i haven!
  • Bier har brug for vand, når de samler nektar, så du kan hjælpe dem ved at lave et vandhul i din have.
  • Anlæg en køkkenhave med overvintrende køkkenurter, der blomstrer i det tidlige forår og giver den sultne bi mad.
  • Lad dele af din have være ukultiveret, så de små bier kan bygge rede der.
  • Hav en masse bivenlige blomster, træer og buske i din have. I galleriet herunder kan du se, hvilke typer bier godt kan lide.