Rådyr i haven
Dyr og insekter

Sådan forhindrer du, at rådyrene spiser dine planter

af Anita Banner. 5.10.2022
Foto: Frank Kirkegaard.
Har du fået besøg af storsultne rådyr, der æder havens planter? Måske kan en af disse tre simple metoder hjælpe dig.

Rådyr er søde at se på, men deres appetit er stor, og de skammer sig bestemt ikke over at sætte tænderne i havens planter. Det gælder ikke kun køkkenhavens urter, men desværre også nogle af vores allerkæreste prydplanter som roser, tulipaner og rododendron samt æbleknopper og hindbærblade. Og ikke nok med det. Råbukkene kan også godt lide at feje deres gevirer i foråret, og det kan gå hårdt ud over træerne – ikke mindst de nyplantede kan tage skade.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

3 metoder til at undgå rådyr i haven

Har du brug for at begrænse rådyrenes hærgen i haven, har du i princippet tre muligheder.

  1. Den mest effektive er at lave et godt to meter højt hegn rundt om hele ejendommen. Det kan være lidt besværligt, men det virker.
  2. Alternativt kan du lave et usynligt hegn ved hjælp af duftstoffer, lys eller lyde, der kan skræmme dem væk. Du kan f.eks. købe en spray til planterne, der indeholder fåretalg eller -fedt, hvis lugt og smag skræmmer rådyrene væk. Produktet er biologisk og således ikke giftigt.
  3. Den sidste løsning er at indrette haven med planter, som dyrene ikke sætter så stor pris på. Der findes dog ingen 100 procent sikre planter, da sulten kan få dem til at spise hvad som helst. Men der er dog planter, som de erfaringsmæssigt ikke er så vilde med, ligesom der kan være forskellige favoritter blandt planterne.

Blandt de mest ”rådyrssikre” vækster er giftige planter som fingerbøl, stormhat og liljekonvaller samt guldregn og kaprifolie. Planter med grålige, sølvagtige blade som lavendel, cypresurt og perlekurv er de heller ikke pjattede med. Desuden plejer de også at gå en stor bue uden om bregner og prydgræsser samt påske- og pinseliljer.