Sommerfugl på blomst
Dyr og insekter

Sådan tiltrækker du sommerfugle til haven

Af Helle Grouleff og Line Marie Laursen 18.04.2023
Foto: Frank Kirkegaard.
Er der noget mere yndigt end svirrende sommerfugle i alverdens farver, der leger i vinden? Med et par smukke sommerfuglevenlige planter i haven kan du selv gøre en masse for at få de kønne flyvende insekter på besøg.

Ude i haven er de smukkeste flyvende og farverige sommerfugle dér, hvor der er sol, varme, mad og drikke. Men der er også helt særlige planter, som de betagende insekter flokkes omkring. Se her, hvilke forbehold du skal tage, og hvilke planter du skal anskaffe dig, hvis du vil gøre din have til sommerfuglenes yndlingssted.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Tiltræk sommerfugle i haven

En almindelig have med en fint passet græsplæne og et rosenbed tiltrækker ikke mange sommerfugle. Næh, vil man have fornemt sommerfuglebesøg i havesæsonen, er man nødt til at gøre noget aktivt for at vække de smukke insekters interesse. De voksne sommerfugle har brug for nektarplanter, så de kan få noget sødt og godt at spise, mens de lægger deres æg i godt beskyttede foderplanter, så larverne kan vokse sig store og siden forvandle sig til smukke sommerfugle.

Har man først skabt de rette vilkår for sommerfuglene, kommer de igen. Det er sjovt at følge med i, og snart vil man kende havens sommerfugle så godt, at man kan kende arterne fra hinanden.

Skab en levende have

Du behøver dog ikke plante hele haven om for at få sig en skøn sommerfuglehave. Vælg nogle udvalgte buske og planter, der tilgodeser de flyvende væsner, og sørg også for nogle særlige steder i haven, der giver sommerfuglene plads til at udfolde sig, hvile sig, slikke sol og få vand.

Sørg for mørke sten og flader i haven, der tiltrækker og holder på varmen. Sommerfugle elsker at hvile sig, hvor der er varmt, især efter en kølig eller våd nat, hvor de skal have varmen igen. En sti med perlegrus varmer også. Et fuglebad er også et godt vandsted for sommerfugle og er med til at skabe et rigt insektliv i haven.

Giv larverne gode vilkår

Det er først og fremmest vigtigt at gøre det godt for sommerfuglelarverne, hvis du drømmer om en have fyldt med sommerfugle. For uden larverne – ingen sommerfugle, og har sommerfuglene ikke et egnet sted at lægge æg, søger de et andet sted hen.

Find et solfyldt hjørne af haven, hvor der er læ, og lav et lille bed med brændenælder. Bedet behøver ikke brede sig over et stort areal, og du skal huske at skære det ned en gang imellem, når der ikke sidder larver på planterne. Så er der altid friske nældeplanter.

Sådan et bed er guf for visse sommerfuglelarver og derfor det oplagte sted for sommerfugle som Nældens takvinge, Dagpåfugleøje og Admiral at lægge æg.

Giv sommerfuglene mad

Næste trin til at få haven fyldt med sommerfugle er at sørge for at plante masser af nektarfyldte blomster, som sommerfuglene spiser. Det er en god idé at vælge arter, der blomstrer på forskellige tidspunkter, så de voksne sommerfugle har noget at leve af i hele sæsonen, og du får glæde af dem hele sommeren.

Sommerfugle holder også af at spise frugt i gæring, fx nedfaldsfrugt. De kan også lide harpiks fra birk, fyr og andre træer.

Efterlign evt. naturen ved at fodre med rødvin blandet 1:1 med sukker. Smør blandingen på træstammer, eller dyp snore i blandingen, og hæng dem op i træerne. Sommerfuglene kan lugte det på meget lang afstand.

TIP: Plant din sommerfuglebusk, hvor der er meget sol og gerne tæt ved terrassen, så du kan se og nyde sommerfuglene.

Sørg også for, at haven er så varieret i udtrykket som muligt. Sommerfuglene elsker en have, hvor der både er store og små planter, buske og små træer og forskellige former og farver, man kan gå på opdagelse i – præcis som en god restaurant med et varieret menukort.

Drop gift, og lad ukrudt stå

Endelig er det vigtigt ikke at sprøjte, hvis din have skal være rig på sommerfugle. Giften slår sommerfuglenes æg og larver ihjel – eller de planter, de lever på. Så vil du have sommerfuglebesøg, skal du være klar på en naturlig have.

Herunder kan du se, hvilke planter, du skal anskaffe sig, hvis du vil tiltrække sommerfugle.

Sommerfuglenes plantefavoritter

 • Forår: Almindelig julerose, hyacint, aftenstjerne, syren og frugttræer.
 • Sommer: Studenternellike, floks, isop, morgenfrue, lavendel, kæmpemarguerit, hjulkrone, dild og sommerfuglebusk.
 • Efterår: Kinapurløg, asters og lyng.
 • Hele sæsonen: Blomstrende krydderurter.

De 7 mest almindelige sommerfugle i danske haver

 1. Græsrandøje er Danmarks mest almindelige dagsommerfugl, som kan opleves i stort antal på steder med græs, fx flyvende hen over græsplænen. Mest almindelig fra midten af juli og ind i august måned. TIP Lad græsplænen vokse og blive gul og lang på udvalgte steder. Mere skal der ikke til, før de smukke brune randøjer viser sig.
 2. Nældens takvinge er den mindste af vore takvinger. Den overvintrer som voksen sommerfugl i huler, træer og på lofter og kan ses tidligt om foråret, hvis der pludselig kommer et par varme solskinsdage med temperatur på over 10°.
 3. Almindelig blåfugl er udbredt i hele Danmark og også den mest almindelige art. Svær at skelne fra de øvrige blåfugle. Hannen har en skinnende blå overside med en smal sort søm og hvide frynser. Det hvide C er en af de lidt mere sjældne sommerfugle. Ses mest i Nordsjælland, Sydsjælland, Bornholm samt på Lolland-Falster. Som de andre takvinger overvintrer.
 4. Det hvide C er en af de lidt mere sjældne sommerfugle. Ses mest i Nordsjælland, Sydsjælland, Bornholm samt på Lolland-Falster. Som de andre takvinger overvintrer Det Hvide C som voksen sommerfugl. Ligner et flosset blad, når den sidder med sammenklappede vinger, og er derfor godt kamufleret.
 5. Stor kålsommerfugl er den største af sin art i Danmark. Man kan se den i villahaver, hvor der ikke bliver sprøjtet, fra sidst i april til oktober. Det er en rigtig hurtigflyver, der rask væk flyver 15 km i timen og kan lide at tage en smuttur til kyster og strande.
 6. Citronsommerfuglen er den sommerfugl i Danmark, der lever længst som voksen sommerfugl. De sommerfugle, der klækkes i juli måned, lever til næste forår, hvor de i maj måned lægger æg.
 7. Dagpåfugleøje er den smukkeste sommerfugl i Danmark. Dens karakteristiske øjne på vingerne har til formål at skræmme eventuelle fugle væk. Pletterne ligner ganske enkelt rigtige øjne.