Lavendelbuske, der blomstrer
Stor guide

Her er alt, du skal vide, for at få succes med lavendel

Af Susie Helsing Nielsen 29.06.2022
Foto: Jytte Boch og Tia Borgsmidt
Lavendler er et smukt indslag i sommerhaven, hvad enten du vælger den robuste og velduftende ægte lavendel eller den sarte, storblomstrende sommerfuglelavendel. Få vores bedste tips til dyrkning her!

Stor guide: Sådan planter og passer du lavendel

Den duftende lavendel er en skøn plante, du hurtigt bliver gode venner med, hvis du inviterer den ind i din have. Lavendler er nemlig både nøjsomme og nemme at formere.

Plant den under roser, sammen med krydderurter, eller som en lille hæk langs kanten af bedet, terrasser, stier og husets sokkel, ligesom de kan pryde store krukker og altankasser.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Hvornår skal lavendel plantes?

Ægte lavendel skal helst plantes om foråret, men du kan gøre det indtil august. De skal stå i en mager, veldrænet, tør jord for at trives. Står de fugtigt med rødderne, vil de gå til. Hvis jorden er meget lerholdig på voksestedet, kan du tilføre jorden noget groft sand eller grus, inden du planter. For at få optimal blomstring skal du stille din lavendel i fuld sol.

Hvor ofte skal lavendel vandes og gødes?

Vand lavendlerne godt til, når de er plantet, og vand herefter kun, hvis du kan se, at jorden bliver tør. Vander du for meget, vil de få et dårligere rodnet, end hvis de holdes til den tørre side.

Gød ikke lavendlerne, de er meget nøjsomme og bliver pænest, hvis de ikke forkæles med vand eller gødning. Fra efteråret kan planterne klare sig selv med hensyn vand.

Hvornår blomstrer lavendel?

Lavendel blomstrer fra juni til august. Det kan dog variere lidt alt efter, hvilken art du vælger at plante. Hvis du vil have fuldt udbytte i sommerhaven af dine velduftende lavendler, så skal du stille dem solrigt og sørge for at vande dem med måde.

Hvornår skal lavendel klippes ned?

For at holde dine ægte lavendler tætte og med masser af frisk løv skal du klippe dem ned hvert forår, når de begynder at vise tegn på liv efter vinterdvalen. Lavendler, der ikke bliver klippet ned, vil blomstre mindre, så der er ingen grund til at lade være. Klip dem ned til 15 cm.

Hvis dine lavendler er gamle og ikke har været klippet ned før, må du ikke klippe for meget af på én gang. Klip planterne ned over et par år, så de kan nå at danne friske skud i bunden.

Sommerfuglelavendel, som du har overvintret i krukke, har også godt af at blive skåret tilbage i det tidlige forår, inden planten begynder at skyde igen.

Sådan formerer du lavendel

Ægte lavendel er let at formere, så en enkelt plante kan hurtigt og billigt blive til en lille lavendelhæk eller en tæt række af kantplanter.

Hvornår tager man stiklinger af lavendel?

Du kan tage stiklinger af planten i juli-august, når den er på vej i hvile og skuddene er afmodnede, eller om foråret i marts-april, hvor du måske alligevel klipper planterne ned.

En stikling skal være syv-otte cm lang og komme fra en ung gren, som er dannet i samme vækstsæson, uden blomster, knopper eller frøstande.

Hvordan tager man stiklinger af lavendel?

Fjern bladene på det nederste stykke af stænglen, og sæt stiklingerne et par centimeter ned i en fugtig sandblandet så- og priklemuld.

Lavendler har så let ved at slå rod, at du endda kan stikke dem direkte ned i jorden, hvor du vil have dem til at vokse.

Har du stiklingerne i potter, så sæt dem lyst, men ikke i direkte sol. Vand dem, når jorden er lige ved at tørre ud i overfladen. Det er ikke nødvendigt at dække dem med plastik.