Små sorte biller i huset? Du har fået klannere.
Klannere er almindelige i Danmark - alligevel studser de fleste over billen, når den pludselig dukker op i hjemmet.
Klannere: Små sorte og brune biller overalt i huset
Du har måske første gang stiftet bekendtskab med den, efter du har lagt dig til at sove. I mørket høres pludselig en dyb summen. Det er klanneren, der flyver på tværs af lokalet. Den er på jagt efter døde dyr, den kan mæske sig i.
Så må den da være på afveje, når den er indendørs? Nok ikke - klanneren har en god lugtesans, og hvis den er i din bolig, så er der noget dødt i nærheden.
Hvad er en klanner?
Klannere er en billefamilie, der i Danmark rummer 25 arter. De fleste af arterne er lette at genkende på deres lidt aflange krop. De er små 2-12 mm, matte, nogle arter let behårede.
De forskellige klannere er ofte opkaldt efter det, de forgriber sig på. Pelsklannere, tæppebiller, flæskeklannere er forskellige arter med deres livret i navnet. Museumsklannerens navn alene fortæller en historie om, hvordan den ofte er fundet på museer, hvor den har lavet ravage.
De mest almindelige klannere i danske hjem:
- Flæskeklanner, Dermestes lardarius, sort, med brunlig aftegning på ryggen, og sorte prikker henover skjoldet.
- Husklanner, Dermestes haemorrhoidalis, let aflang og brunlig næsten sort.
- Pelsklanner, Attagenus pellio, helt sort – ofte med hvide pletter på ryggen.
- Brun pelsklanner, Attagenus smimovi, ligner pelsklanner, men helt klædt i brunt.
Flere arter har farvemønstre. Som regel er de brunlige eller sorte og let grålige.
Larverne kan være ret forskellige. Nogle arters larver er slanke og brune, andre korte, behårede og tykke.
I naturen ses klannere i nærheden af dyriske rester. De kan være ådsler, pels, fjer eller insektrester.
Hvorfor er der pludselig flæskeklannere og husklannere i mit hjem?
Det er ret almindelige biller, og de findes i hele landet. De dukker først og fremmest op, hvor der er føde til dem. Billerne holder sig tæt ved døde dyr, madrester eller dyrefoder.
I boligen dukker de op, hvis der er gode levevilkår i nærheden.
Årsager til klannere:
- Døde dyr på loftet – fugle eller gnavere, der har holdt til under taget eller i vægge.
- Store mængder fuglerede under taget kan også være gode levesteder for klannere.
- Mår, der har slæbt døde dyr op på loftet – husmåren kan man heldigvis bekæmpe.
- Let tilgængeligt affald, mad i skraldespande og i skabe eller dyrefoder, der er frit tilgængeligt.
I lejligheder er det ikke nødvendigvis fra din lejlighed, de stammer. Trives de i en nærliggende lejlighed, hvor hygiejnen ikke er i højsædet, kan de sagtens vandre rundt i bygningen og finde vej ind til dig i deres søgen efter nye græsgange.
Klannere kan hurtigt ødelægge ting lavet af pels. Det kan være tøj, tekstil, møbler eller hvis du samler på ting i den stil – måske du har en samling udstoppede dyr? Pelsklanneren kan hurtigt ødelægge sådan en samling.
Forbyg en klannerinvasion
Klannere er et klart tegn på, at der er noget dødt et sted, der skal fjernes eller at noget mad eller foder et sted er alt for let tilgængeligt, og som kan opbevares bedre og mere hygiejnisk.
Den bedste måde at forebygge klannere er at holde et rent og hygiejnisk hjem. I ældre huse er det svært at styre, hvor mus lægger sig til at dø, men hvis du effektivt bekæmper mus, har du gjort hvad du kunne.
Er klannere farlige?
Klannere er ikke farlige for mennesker – dog kan de give traumer, skulle de have gemt sig i et par sokker, man har smidt på gulvet – trækker man senere i de samme sokker, kan der godt gå en halv dag, før klannerne rører på sig - noget kribler på foden, og så er man pludselig den person på jobbet eller i skolen, som hælder biller ud af skoene.
Det farligste ved klannere er den uhygiejne, der knytter sig til deres trivsel i hjemmet.
Klannerlarverne graver sig ind i træværket
De ulækre klannere gør som sådan ikke noget, men deres larver kan udrette skade på træværk i dit hjem. Klannernes larver æder sig nemlig ind i træværket. Hvis du finder huller på størrelse med hullet i en enkrone, og tilhørende gange på nogle centimeter, så kan det være klannerlarver, der er tale om.
Bekæmpelse af klannere
Det er svært at gøre noget ved klannere selv. Du kan samle dem, når du ser dem og ellers forsøge at fjerne kilden til deres trivsel, og blive ved at forebygge til de selv forsvinder.
Har du klannere i tøjet, kan du fryse det i 3 døgn – så vil biller, larver og æg være gået til. Alternativt kan du vaske tøjet ved mere end 60 grader.
Hvis du ved, hvor de gemmer sig, kan du forsøge at bekæmpe dem med insektspray – det er dog svært at få til at være effektivt.
Langt det bedste er dog at få hjælp af en skadedyrsbekæmper, der vil behandle problemet med gift i form af kapsler – det lugter ikke og generer ikke dig eller hjemmets øvrige beboere.
Leder du efter et andet skadedyr?