Hjemmedyrkede æbler
Frugter & Bær

7 tips til at forlænge holdbarheden på dine æbler

af Kenn Römer-Bruhn og Janice Petchdee 9.10.2018
Foto: Hanne Gabel Christensen.
Efter en frugtbar høst, skal dine æbler opbevares korrekt, så du kan nyde dem længe efter, at du har plukket dem. Se her, hvordan du forlænger æblernes holdbarhed!

Når sommerens slutter, behøver det ikke at betyde, at det er slut med at nyde sprøde, hjemmehøstede lækkerier fra haven for i år.

Alt efter sort kan æbler holde sig fra få dage til adskillige måneder. Derfor anbefales det, at man går efter gemmeæblesorter, altså vinteræbler. Holdbarheden afhænger af sommerens klima, og i år, hvor æblerne stort set er helt fri for skurv, kan de holde ekstra længe. Med disse nemme tips kan du forlænge levetiden på dine æbler og få meget mere glæde ud af årets høst.

Sådan forlænger du holdbarheden på dine æbler

  1. Pluk frugterne og læg dem i ét lag med stilken opad i kasser. Trækasser er mest hyggelige og dekorative, men plastik eller papkasser kan også sagtens bruges.
  2. Stil kasserne ovenpå hinanden, men sørg altid for, at der er god ventilation til æblerne.
  3. Indtil frosten tager fat, opbevares frugterne bedst udendørs på et sted, hvor der er køligt og en høj luftfugtighed - som fx på en overdækket terrasse.
  4. Læg gerne en presenning over æblerne for at sikre høj luftfugtighed. Æblerne tåler temperaturer helt ned til 1-4°.
  5. Når temperaturen nærmer sig frysepunktet, skal frugterne tages ind - gerne i et køligt, frostfrit rum, fx en kælder.
  6. Se kasserne efter en gang imellem og fjern rådne æbler, så de ikke ’smitter’ de andre.
  7. Pas på, at musene ikke spiser af æblerne. Sæt derfor gerne kasserne lidt over gulvet, fx på nogle lecablokke, så musene ikke kan nå dem.