Dyrk brombær i haven
Frugter & Bær

Brombær - sensommerens sorte forfører

af Rikke Larsen 1.06.2022
Foto: Tia Borgsmidt
Brombær vokser i krat, hegn og åben skov. Vil du plante busken i haven, kan du i dag få sorter uden stikkende torne. Bærrene er utrolig sunde og kan spises friske eller bruges i saft, syltetøj, snaps og bagværk

Skulle man vælge bare én bærbusk i haven, er brombær et oplagt valg. Den er nemlig meget nem at have med at gøre, fordi den er så nøjsom.

Brombær

Du kan nemt dyrke brombær i køkkenhaven, op af et espalier eller hegn eller blot på en solrig plet i haven. Den formerer sig og fylder det hele i løbet af nogle år, så det er godt at placere den et sted, hvor du kan kontrollere den. Ellers bliver den altdominerende, og så er idéen med de smukke, velsmagende bær mindre sjov.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Fra august og ind i september bugner skove, krat og havens buske med brombær, og selvom fuglene elsker de bittersøde bær, er der som regel masser at plukke af, for planterne elsker at brede sig.

Brombær indeholder masser af C-vitamin, og de kan bruges i både saft, smoothies, marmelader, kompotter, kager m.v. Har du bær tilovers, kan du fryse dem ned i passende portioner. Bærrene bevarer både smag og vitaminer.

Valg af brombærsorter

Der findes omkring 100 forskellige slags brombær i Danmark. De smager og ser forskellige ud.

Bærrene, som vi plukker i brombærhegnene i den vilde natur, kommer fra den vilde almindelig brombær, Rubus fruticosus. Den har mange torne på lange grene og breder sig ivrigt. Bærrene er ikke specielt store, men der er mange af dem, og de smager rigtig skønt.

I dag kan vi købe krydsninger af brombær, så man også kan få buske næsten uden torne. ’Thornfree’ er, som navnet antyder, helt uden torne. Den er hårdfør og får dejlige store bær, som er gode i retter og til syltning. ’Loch Ness’ er også tornløs, og den bliver tidligt moden – det vil sige i slutningen af juli eller starten af august.

Plantning, espaliering og beskæring

Brombærbuske trives i almindelig havejord og er nemme at plante fra potte eller som barrodsplante om efteråret. Selv om busken godt kan klare halvskygge, er sol og varme med til at give større, flottere og mere smagfulde bær.

Du kan plante brombær til krat i et hjørne, eller du kan plante dem ud på rækker, på samme måde som du ville gøre med hindbær. Brombær kan også nemt gro i krukker og baljer. Du skal bare være sikker på, at der er hul i bunden, så regnvand kan løbe ud.

Vælger du at plante dem på en række i haven, skal der være to-tre meter mellem rækkerne for at få plads nok til at plukke og beskære. Planteafstanden i rækken bør være ca. en halv meter.

Brombærrene kommer først på andetårsgrenene. Det første år vokser grenene frem, og året efter blomstrer de og sætter brombær.

Dyrker du brombær uden torne, er det en god idé at sætte espaliertråde op, for at busken kan fæstne deres skud. Brombærbuskenes naturlige måde at klatre på er ved hjælp af deres torne, og da de ikke er der, skal de have hjælp. Derfor er det nødvendigt at spænde snore op, for at kunne binde grenene fra brombærbusken. Der skal være ca. en halv meters afstand mellem trådene, og de bør være ca. to meter høje.

Rodsystemet hos en brombærbusk er meget kraftigt. Det betyder, at planten kan klare sig selv uden særlig megen hjælp. Det er alligevel en rigtig god idé at give en brombærbusk gødning hvert forår, når de nye skud bryder frem på brombærbusken. Brug en naturlig gødning, eller spred et tyndt lag kompost – dog højst en centimeter.

Selv om du planter dine brombær om efteråret, skal du stadig huske at vande dem. Planten får hurtigt lange grene og har derfor et stort behov for vand.

Brombærbuske blomstrer på andet års skud, og beskæringen skal ske efter høst af brombærrene, hvor alle grene, som har båret frugt klippes helt ned til jordoverfladen. Når de nye skud kommer op i foråret, tynder du skuddene ud, så der er ca. 10 skud per meter.

Sunde afgrøder

Hen på sensommeren bærer busken så de lækre, mørke bær, der er nogle af de sundeste bær, vi har i Danmark. De er rige på vitaminer og mineraler, og de har et stort indhold af antioxidanter. Derudover er brombær rige på fordøjelsesfremmende kostfibre og har desuden et lavt kalorieindhold og et lavt indhold af kulhydrater og fedt.

Brombær skal skylles let før brug. Tænk altid på, at jo mere skånsomt bærrene behandles, jo mere sundhed kan du hive ud af dem. De kan fryses til vinterens brug og stadig bevare vitaminerne, men når de varmes op, forsvinder vitaminerne desværre.

Gode brombærsorter

'THORNLESS EVERGREEN': Har smukke fligede mørkegrønne blade året rundt og har ingen torne.

'THORNFREE': Stedsegrøn og uden torne.

'BEDFORD THORNLESS': Stedsegrøn og uden torne.

'HIMALAYA': Løvfældende med torne.

'ASTON CROSS': Løvfældende med torne.