Brombær - sensommerens sorte forfører

Fra august og ind i september bugner skove, krat og havens buske med brombær, og selvom fuglene elsker de bittersøde bær, er der som regel masser at plukke af, for planterne elsker at brede sig.

Brombær indeholder masser af C-vitamin, og de kan bruges i både saft, smoothies, marmelader, kompotter, kager m.v. Har du bær tilovers, kan du fryse dem ned i passende portioner. Bærrene bevarer både smag og vitaminer.

Sådan dyrker du brombær
Brombær, Rubus fruticosa, køber du i potter, og de kan derfor plantes hele året. Bedste tidspunkt er dog altid om efteråret, hvor jorden er lun og fugtig, hvilket giver den optimale start for en god rodudvikling. Brombær er en nøjsom plante, som trives næsten overalt, hvilket også kan ses ude i naturen, hvor brombærkrat kan overtage fuldstændigt, selv på de magreste sandjorde og på skyggefulde steder.

Som med andre frugter gælder det dog, at jo mere sol de får, jo sødere bliver bærrene. Lad planten klatre op ad et hegn, eller dyrk den som espalier, så er den både nemmere at styre og plukke af.

Brombær danner bær på andetårsskuddene, dvs, at du efter høst eller til foråret skal klippe de skud af, som har båret frugt, for at gøre plads til nye frugtbærende skud.

Gode brombærsorter

'THORNLESS EVERGREEN': Har smukke fligede mørkegrønne blade året rundt og har ingen torne.

'THORNFREE': Stedsegrøn og uden torne.

'BEDFORD THORNLESS': Stedsegrøn og uden torne.

'HIMALAYA': Løvfældende med torne.

'ASTON CROSS': Løvfældende med torne.