Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Frugter & Bær

Sådan bekæmper du svamp i dit æbletræ

af Kenn Römer-Bruhn 24.07.2018
Foto: Tine Edinger.
Gul monilia er en svampesygdom, der får frugter - som fx æbler - til at rådne og blive til såkaldte "mumier", lige før frugten modner. Læs her, hvad du skal gøre, hvis dit æbletræ eller andre frugttræer er blevet ramt.

Det er et trist syn at komme ud til et æbletræ med svamp, hvor de ellers lækre æbler er forvandlet til nogle meget uappetitlige frugtklumper. Svampen spreder sig hurtigt til de andre frugter i træet, men det er heldigvis også muligt at stoppe den igen. Læs med her og se, hvordan du fjerner svamp i æbletræet eller andre frugttræer.

I videoen viser vi, hvordan du fjerner de sygdomsramte frygter, som også kaldes mumier, og hvad du skal gøre af mumierne, når først du har pillet dem af træerne.

Gul Monilia - Svamp i frugttræ

Gul monilia er en svampesygdom, der angriber frugter på træer - som eksempelvis æble-, blomme- og kirsebærtræer - og på ganske kort tid forvandler frugterne til såkaldte "mumier", imens de stadig sidder på træet.

Sådan opstår svamp i æbletræet

Sporebelægningerne spredes med vind, vand og insekster og kan let smitte nabofrugterne, så det er med at fjerne de angrebne frugter så hurtigt som muligt. Svampeangrebet vil ofte opstå, hvor frugten allerede har et lille hul fra f.eks. insektstik eller slag.

Angrebet sker ofte tæt på, at æblerne er klar til høst, hvorr det er ekstra ærgerligt, at den ellers gode frugt må gå til spilde. Så det er bare med at være opmærksom på frugterne! Smitten kan dog også ske efter frugterne er plukket og står på lager sammen.

Sådan kan du se svamp i æbletræet

Du kan se svampen allerede få dage efter frugten er blevet inficeret. Æblerne får en lille, blød plet, der i løbet af nogle dage vil vokse og fylde store dele af frugten. Ofte vil du også kunne se små, gule knobber.

Sådan undgår du svamp i æbletræet

Svampesygdommen trives især i varme, fugtige forhold, og det er derfor en god idé at beskære dine træer på en måde, så de er forholdsvist åbne og luftige - og dermed hurtigere kan tørre igen efter et regnskyl.