Sådan beskærer du et æbletræ

Det er fantastisk at kunne plukke friske æbler direkte fra sit æbletræ i haven. Men lige som med alle andre træer, har æbletræer det med at vokse sig store, og det er ikke altid hensigtsmæssigt i en lille have. Derfor er det fristende at gribe hæksaksen og bare klippe løs. Men inden du går i gang med at beskære dit æbletræ, er det smart at følge disse råd:

Beskæring af æbletræ

Al beskæring skal foregå i perioden fra midt juli til midt september, hvor træerne har overskud til at lukke sårene. Desuden er det vigtigt at beskære mindst muligt, så træerne ikke får unødvendige sår, som giver adgang for svampesygdomme. Det betyder, at det er bedst kun at klippe de helt små grene af.

Mangler du opbevaring til æblerne? Sådan bygger du dine egne æblekasser.

Sørg for lys til æbletræet, og bevar de vandrette grene

Når du planter et nyt æbletræ, skal du allerede efter et par sæsoners vækst begynde at forme det, så det holder sig åbent for lys, og så der ikke er grene, som gnider mod hinanden. Fjern de mindre grene, der går på tværs ind mod stammen, så der kan komme lys og luft til frugterne.

En klassiker: Gammeldags æblekage

Har du større æbletræer, som skal beskæres, foregår det på samme måde som med de små. Men derudover skal eventuelle lodrette grene klippes af over en udadvendt knop ca. 15-20 cm fra stammen. De bedste frugtbærende grene sidder 45-90° i forhold til stammen – jo mere vandrette, jo mere frugt giver de.

Har du en have med gamle, tætte æbletræer, skal træerne tyndes ud over tre-fire år ved hvert år at fjerne nogle af de større grene på 5-6 cm’s tykkelse, til der er lys og luft nok i kronen.

Pas på vanris

Vær opmærksom på, at der i mange bøger står, at beskæringen skal foregå om vinteren. Hold dig til den nyeste forskning, som siger, at sommerperioden er det bedste beskæringstidspunkt. Vinterbeskæring giver svampeangreb og kan resultere i et væld af lange lodrette skud, der sidder tæt sammen på stammen, kaldet vanris. Vanris bærer ikke frugt før efter mange år. Desuden skal de tyndes og beskæres hvert eneste år fremover. Skuddene er dårligt hæftet på træet og risikerer at brække af, når de har fået en vis størrelse og endelig er begyndt at bære frugt.

Guide: Byg et skrivebord af æblekasser

Gode æblesorter

Der findes masser af gode æblesorter, som enten kan spises, når de er i sæson eller gemmes til vintermånederne. Prøv fx at dyrke følgende æblesorter, som du kan se i galleriet nedenfor:

Flere gode tips til æbledyrkning? Få de bedste tips fra Alt om havens havemand i videoen: