Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Frugter & Bær

Sådan beskærer du et æbletræ

af Anita Banner, Susie Helsing Nielsen og Jytte Boch. 4.05.2021
Foto: Jytte Boch.
Fra juli til midten af september er det sæson for beskæring af æbletræer. Men det er ikke ligegyldigt, hvordan du gør det, hvis du vil bevare et sundt æbletræ. Få også vores anbefalinger til gode æblesorter!

Det er fantastisk at kunne plukke friske æbler direkte fra sit æbletræ i haven. Men lige som med alle andre træer, har æbletræer det med at vokse sig store, og det er ikke altid hensigtsmæssigt i en lille have.

Beskæring af æbletræ

Det er fristende at gribe hæksaksen og bare klippe løs. Men inden du går i gang med at beskære dit æbletræ, er det smart at følge disse råd:

Hvornår beskærer man æbletræer?

Du skal beskære dit æbletræ i sensommeren – fra midt af juli til midt september – så træerne har overskud til at lukke sårene. Husk ikke at beskære mere end højst nødvendigt, så træerne ikke får unødige sår, som giver større risiko for svampesygdomme.

Sørg for lys til æbletræet, og bevar de vandrette grene

Når du planter et nyt æbletræ, skal du allerede efter et par sæsoners vækst begynde at forme det, så det holder sig åbent for lys, og så der ikke er grene, som gnider mod hinanden. Fjern de mindre grene, der går på tværs ind mod stammen, så der kan komme lys og luft til frugterne.

Har du større æbletræer, som skal beskæres, foregår det på samme måde som med de små. Men derudover skal eventuelle lodrette grene klippes af over en udadvendt knop ca. 15-20 cm fra stammen. De bedste frugtbærende grene sidder 45-90° i forhold til stammen – jo mere vandrette, jo mere frugt giver de.

Har du en have med gamle, tætte æbletræer, skal træerne tyndes ud over tre-fire år ved hvert år at fjerne nogle af de større grene på 5-6 cm’s tykkelse, til der er lys og luft nok i kronen.

Undgå vanris

Vær opmærksom på, at der i mange bøger står, at beskæringen skal foregå om vinteren. Hold dig til den nyeste forskning, som siger, at sommerperioden er det bedste beskæringstidspunkt. Vinterbeskæring giver svampeangreb og kan resultere i et væld af lange lodrette skud, der sidder tæt sammen på stammen, kaldet vanris.

Vanris bærer ikke frugt før efter mange år. Desuden skal de tyndes og beskæres hvert eneste år fremover. Skuddene er dårligt hæftet på træet og risikerer at brække af, når de har fået en vis størrelse og endelig er begyndt at bære frugt.

TIP: Jo mere vandrette, grenene sidder på stammen, jo mere frugt giver de!

Gode æblesorter

Når der opstår mulighed for at plante et æbletræ, går det store detektivarbejde i gang. Det kan være rigtig svært at vælge en god æblesort - æbler kan være så forskellige, og hvad er det lige for et stykke frugt, man går og drømmer om at plukke i egen have?

Vi har samlet en stor oversigt, med masser af inspiration til at vælge lige præcis det æble, der passer til dig: