Fra ukrudtsplæne til cottagehave

Det tog Anne Gine ni år at skabe en skøn cottagehave fyldt med små sanselige rum og smukke staudebede. De snoede stier fører igennem havens espalier og ned til det hyggelige lysthus og drivhus – og hver en krog i haven er en oplevelse og ren terapi. Da Anne Gine flyttede ind i villaen i Frederiksværk for ni år siden, var haven en stor firkantet græsplæne og et par gamle frugttræer.

Stauder giver farve og liv året rundt

Det var naturligvis ikke tilfredsstillende for Anne, der er haveentusiast og elsker blomster og bede. Hun besluttede sig for at skabe en gammeldags og romantisk cottage-lignende have med plads til nostalgi, hyggekroge, nydelse og mulighed for at udfolde sig ved at plante så mange forskellige stauder som muligt i afstemte farver.
– Jeg har stauder overalt i haven; det giver farve, frodighed og liv året rundt. Jeg har en kæmpe variation af arter og sorter. Nogle af mine stauder kræver lys, andre trives kun som bunddække i f.eks. fugtig skygge. Og der er stor forskel på blomstringstidspunkt, bladformer, størrelse og grokraft, og endelig er der sorter med flot høstfarve eller dekorative frøstande om vinteren, fortæller Anne Gine.
– Jeg ville skabe en have, hvor vi kan nyde at være og slappe af i, samtidig med at jeg kan gå på opdagelse og lade op, dufte, smage og hygge mig med børnebørnene i køkkenhaven eller sidde i lysthuset og høre regnens trommen på taget. 

Læs også: Anlæg en gammeldags countryhave

Haven som oplevelsespark

De buede bede i haven giver en fornemmelse af, at gå rundt i en lille oplevelsespark med snoede stier, og det er en rar følelse, der gør det spændende og eventyragtigt. I havens bede og på solterrasserne er der smukt og diskret placeret krukker fyldt med stauder i harmoniske farver. Flere steder i haven er der indrettet hyggelige og skønt møblerede solterrasser med borde og bænke, gammeldags fuglebure og krukker fra loppemarkeder og lokale livsstilsbutikker, som er med til at skabe liv og romantik og gøre haven til et særligt skønt sted at være.
- Her kan jeg slappe af og føle mig i ét med naturen. Jeg nyder fuglenes sang og de duftende staudebede, fortæller Anne Gine, der føler, det er ren terapi at gå rundt i sin have og lade op. Hun har fået skabt præcis den have, hun altid har ønsket sig, med masser af sanseoplevelser og hyggekroge.

KOM MED IND I DEN FINE COTTAGE-HAVE I GALLERIET HERUNDER!