Haveindretning

Fra ukrudtsplæne til cottagehave

af Gitte Stokholm Scharling 2.05.2016
Foto: Lene Karin Kristiansen
En græsplæne fyldt med ukrudt blev på ni år forvandlet til en cottagehave med små sanselige rum og farveafstemte staudebede. Kom med indenfor i en smuk sansehave!

Det tog Anne Gine ni år at skabe en skøn cottagehave fyldt med små sanselige rum og smukke staudebede. De snoede stier fører igennem havens espalier og ned til det hyggelige lysthus og drivhus – og hver en krog i haven er en oplevelse og ren terapi. Da Anne Gine flyttede ind i villaen i Frederiksværk for ni år siden, var haven en stor firkantet græsplæne og et par gamle frugttræer.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

STAUDER GIVER FARVE OG LIV ÅRET RUNDT

Det var naturligvis ikke tilfredsstillende for Anne, der er haveentusiast og elsker blomster og bede. Hun besluttede sig for at skabe en gammeldags og romantisk cottage-lignende have med plads til nostalgi, hyggekroge, nydelse og mulighed for at udfolde sig ved at plante så mange forskellige stauder som muligt i afstemte farver.

– Jeg har stauder overalt i haven; det giver farve, frodighed og liv året rundt. Jeg har en kæmpe variation af arter og sorter. Nogle af mine stauder kræver lys, andre trives kun som bunddække i f.eks. fugtig skygge. Og der er stor forskel på blomstringstidspunkt, bladformer, størrelse og grokraft, og endelig er der sorter med flot høstfarve eller dekorative frøstande om vinteren, fortæller Anne Gine.

– Jeg ville skabe en have, hvor vi kan nyde at være og slappe af i, samtidig med at jeg kan gå på opdagelse og lade op, dufte, smage og hygge mig med børnebørnene i køkkenhaven eller sidde i lysthuset og høre regnens trommen på taget.

HAVEN SOM OPLEVELSESPARK

De buede bede i haven giver en fornemmelse af, at gå rundt i en lille oplevelsespark med snoede stier, og det er en rar følelse, der gør det spændende og eventyragtigt. I havens bede og på solterrasserne er der smukt og diskret placeret krukker fyldt med stauder i harmoniske farver. Flere steder i haven er der indrettet hyggelige og skønt møblerede solterrasser med borde og bænke, gammeldags fuglebure og krukker fra loppemarkeder og lokale livsstilsbutikker, som er med til at skabe liv og romantik og gøre haven til et særligt skønt sted at være.

- Her kan jeg slappe af og føle mig i ét med naturen. Jeg nyder fuglenes sang og de duftende staudebede, fortæller Anne Gine, der føler, det er ren terapi at gå rundt i sin have og lade op. Hun har fået skabt præcis den have, hun altid har ønsket sig, med masser af sanseoplevelser og hyggekroge.

KOM MED IND I DEN FINE COTTAGE-HAVE:

Lysthuset blev bygget sidste år af gamle vinduer og døre, resten er nyt. Lysthuset bruges til afslapning og ekstra rum i haven.
Lene Karin Kristiansen
Bord og bænkesæt midt i frodigheden er et skønt sted at sidde og nyde haven.
Lene Karin Kristiansen
De smukke kæmpevalmuer er helt unikke med deres sarte farver.
Lene Karin Kristiansen
Mange af havens bænke er købt på auktion. Den lilla storkenæb ved siden af bænken er god som kantplante.
Lene Karin Kristiansen
Espalieret fører ned til lysthuset og giver en dejlig haveoplevelse. Her gror duftende kaprifolie.
Lene Karin Kristiansen
Zinkbadekarret er købt i en livsstilsbutik. Det bliver fyldt op med vand, blomsterhoveder og flydelys – ren feng shui.
Lene Karin Kristiansen
Lupiner i flere farver lyser op i alt det grønne.
Lene Karin Kristiansen
Den lilla staude er en purpurvinge. Det er en krukkeplante, som ikke er hårdfør og derfor skal ind om vinteren.
Lene Karin Kristiansen
Huset som haven hører til, er opført i 1932 og er på 160 kvm.
Lene Karin Kristiansen