Engelsk cottagehave
Haveindretning

Blomstrende cottagehave i Allerød

Tekst og 8.06.2016
foto: Jytte Boch
Man behøver ikke at bo på landet i England for at indrette en ægte cottagehave. Det kan man også gøre i Allerød, og resultatet er en overvældende smuk have, der blomstrer det meste af året. Se den smukke have her!

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Allerede før man åbner lågen til Camilla Ærtebjerg Bæks have i Nordsjælland, bliver man omsluttet af en forførende duft af roser, og når man træder ind i den frodige have, er der ingen tvivl om, at her bor et kreativt havemenneske med en sikker sans for farve og stil. De mange stier og gange lokker med deres bugtede forløb, der fører rundt til små, opdelte haverum og bede, som alle er tæt beplantet med en yndefuld blanding af roser, stauder og sommerblomster i matchende farver. For Camilla var det vigtigt at anlægge haven, så den blomstrede det meste af året. Hun begyndte derfor at studere havebøger og faldt ret hurtigt for den engelske ”cottage garden-stil”, som passer perfekt til det romantiske, rødmalede bondehus med stråtag.

Ingen skrigende roser og stauder

Camilla er altid tro mod sin smag og meget bevidst om farverne i de enkelte bede. Der er ingen stærke gule, orange eller røde blomster i haven, og de laksefarvede er heller ikke velkomne. Hun har derimod mange blomster og især roser i de blidere toner, og i hele haven er skalaen fra sart lyserød til mørk bordeaux repræsenteret i de fleste af bedene. Farvenuancerne er bestemt ikke ligegyldige. Nogle bede er holdt i de lidt køligere lyserøde og pink farver, mens andre ligger i den varmere ende af farveskalaen, og hvis ikke planterne lever op til farveholdningen i bedet, bliver de flyttet eller fjernet. I cottagestilen er der plads til individuelle kreative løsninger, og Camilla kan godt lide at skabe ”spænding” i bedene med løv og blomster i lysende limegrønne kontraster. De giver en iøjnefaldende effekt og fremhæver især de pink og mørke blomster. Blålilla planter som jernurt, klokkeblomst, lavendel og katteurt bruger hun til at skabe bløde kontraster, så bedene ikke kun fremstår tone i tone. Læs også: Fra ukrudtsplæne til cottagehave

Høje, florlette stauder og sommerblomster

Til at understrege den romantiske cottagestemning har Camilla haft succes med at plante høje, lette sommerblomster. Hun holder meget af store valmuer, cremegule solsikker og forskellige farver stolt kavaler, som har et meget dekorativt løv og florlette blomster, der svæver over stauder og roser. Er der en smule bar jord, planter Camilla sommerblomster eller stauder. Der er fx et stort antal forskellige storkenæb i bedene, som er en fin staude blandt roserne. De fylder pænt med deres smukke løv i dekorative puder, og blomsterne kravler villigt op mellem roserne uden at overdøve og dominere.

Duftende siddepladser og urter i bedene

I Camillas og Jespers have er der masser af siddepladser, hvor både syns- og lugtesansen stimuleres. Hvis man vil have fred og ro, kan man sætte sig i et af de mange smukke haverum, der er adskilt af rosenbuske og potter med forskellige sommerblomster og stauder. De fleste af haverummene har egen indgang via buer med roser i skønne farver. Flere af buerne er også anvendt som frugtespalier, der har fået følgeskab af klatrende klematis og yndefulde latyrus. I den traditionelle, engelske cottagehave er der både urter, grøntsager og blomster, og Camilla har eksperimenteret med at blande sommerblomster og grøntsager som majs, der giver en dekorativ effekt med de tykke kolber og lange blade. Sammen med grågrønne porrer giver de både struktur og forskellige grønne farver til bedet. SE DEN SMUKKE OG BLOMSTRENDE HAVE I GALLERIET HERUNDER!