Hvad koster det at have lyskæder tændt?
I Danmark er vi storforbrugere af hyggebelysning i den lange, mørke vinter. Faktisk ejer vi ifølge Energistyrelsen samlet set omkring 4,2 millioner lyskæder, hvilket fra 2016 til 2020 er en stigning på over 30%.
Det er imidlertid ikke helt ligegyldigt, hvilken slags lyskæde du bruger – i hvert fald ikke, hvis du gerne vil passe på både pengepung og klima. Halogen- og glødepærer er nemlig ganske dyre i drift, og har du endnu ikke fået skiftet dem ud med en LED-lyskæde, er det klogt at gøre det nu.
Så meget strøm bruger lyskæder
Krisen kradser, og der har de seneste måneder været meget snak om, hvorvidt vi har råd til at have lyskæderne tændt eller ej. Det kan være en klog beslutning at skære ned for forbruget, men måske der alligevel er luft i budgettet til en enkelt lyskæde hen over julen.
En udregning fra Energistyrelsen viser, at en almindelig LED-lyskæde koster 60 kroner at have tændt alle døgnets timer i tre måneder, mens en gammel halogen- eller glødelyskæde koster 960 kroner.
Husk, at elpriserne er forskellige alt efter, hvilken udbyder du har, og at de i manges tilfælde også svinger fra time til time. Priserne her er udregnet med en forudsætning om en pris på 5,5 kr./kWh, hvilket er forholdsvis højt sat. Du kan selv finde din elpris hos din udbyder.
Hold øje med antal watt
Der er mange penge at spare, hvis du skifter de gamle gløde- og halogenlyskæder ud til én med LED-pærer med et lavere el-forbrug. Husk at være opmærksom på, hvor mange watt lyskæden bruger.
De fås nemlig i forskellige varianter, hvor effekten – og dermed elforbruget – varierer: Nogle LED-lyskæder har en effekt på under 1 watt, mens andre bevæger sig over 30 watt, og det er derfor ikke helt ligegyldigt, hvilken du køber med hjem. Du finder effekten for lyskæden på pakken, og du vil selvfølgelig helst have så lavt et antal watt som muligt!
Hvis du samtidig sætter en timer på din julebelysning eller selv husker at slukke lyset, når du går i seng, er der yderligere penge at spare.