
Dræbersnegle kan være en plage i haven, men heldigvis findes der planter, der ikke falder i deres smag. Lavendel, storkenæb, pæon og almindelig fingerbøl er eksempler på blomster, som sneglene typisk undgår. Krydderurter som rosmarin, salvie og timian rører sneglene heller ikke, så dem kan du plante som en lille hæk rundt om de planter, som sneglene synes godt om. På den måde kan du beskytte udsatte afgrøder som salat og kål i køkkenhaven.
Et bredt udvalg af en-, to- og flerårige blomster vil tiltrække bier og gavnlige insekter, som kan hjælpe med bestøvning og skadedyrskontrol. Sørg for at plante forskellige typer blomstrende planter rundt om i haven, gerne på solrige steder, så har insekterne noget at leve af hele sommeren. Med en insektvenlig have får du i bonus også en smuk blomstring.
Bladlus elsker nye, saftige skud på roser. En effektiv og naturlig løsning er at plante duftende urter op ad roserne, for eksempel lavendel og hvidløg. Deres stærke dufte virker afskrækkende på bladlus. Mynte, citronmelisse og lavendel kan også skræmme mosegrise væk. Og lavendel kan tiltrække nyttige insekter som snyltehvepse, der lever af bladlus.
Kaffegrumsets ru struktur og stærke lugt kan virke afskrækkende på snegle. Strø et lag rundt om de planter, som sneglene elsker. Udover at beskytte planterne kan kaffegrums forbedre jordens struktur. Det er en enkel og miljøvenlig løsning, som samtidig genbruger et dagligdags produkt fra husholdningen. Husk at lægge nyt kaffegrums ud, når det har regnet.
Hvidløg har en kraftig duft, som snegle ikke bryder sig om, og et udtræk af hvidløg kan fungere som et naturligt afskrækkende middel mod dræbersnegle. Hak et par hvidløgsfed, og lad dem trække i et par liter varmt vand i nogle timer eller natten over. Si væsken, og hæld den på en sprayflaske, så kan du sprøjte det på udsatte planter. Hvidløgsekstraktet kan være med til at afskrække sneglene fra at angribe især sårbare afgrøder som salat og unge skud i køkkenhaven. For optimal beskyttelse bør du gentage behandlingen efter regn eller vanding.
En sund jord med masser af mikroliv gør planterne mere modstandsdygtige over for sygdomme og skadedyr. Spred et ca. fem cm tykt lag kompost i bedene i det tidlige forår. Så får jorden næringsstoffer løbende, og dræningen af overskydende vand bliver forbedret. Kompost styrker jordens indhold af humus og mikroliv.
Når haven er plantet til med en stor variation af planter, tiltrækker den nyttedyr som mariehøns og snyltehvepse. De lever af skadedyr såsom bladlus. Blomster som kornblomst, fennikel og morgenfrue tiltrækker de naturlige rovinsekter, så dem kan du plante imellem dine afgrøder. Vælg planter i forskellige højder, så vil der opstå et miljø, hvor nyttedyr trives og hjælper med at holde skadedyr i skak.
Der kommer mere nedbør end før i tiden, så risikoen for, at jorden bliver for fugtig, er stor. Og så bliver nogle planter ekstra udsatte for svampeinfektioner. Med vel¬drænet jord og luft omkring sig vil planterne trives. Så når du anlægger et bed, hvor der er fugtigt, kan du give stau¬derne mere plads og dermed bedre luftcirkulation. Vælg også gerne planter som hosta, solhat og storkenæb – de er skimmelresistente.
Tagetes afgiver en karakteristisk duft, der virker afskrækkende på mange skadedyr, herunder nematoder i jorden. Nematoder er små rundorme, som kan skade plantens rødder. Samtidig tiltrækker tagetes naturlige rovdyr som mariehøns og svirrefluer, der holder bladlusene i ave. Plant derfor tagetes som en lille hæk rundt om køkkenhavens bede eller i små grupper blandt urterne som et naturligt forsvar.
Tomater har brug for god luftcirkulation, hvis du vil undgå skimmel og skadedyr. Sørg derfor for, at planterne står med tilstrækkelig afstand, så luften kan cirkulere frit mellem dem. Jævnlig beskæring er også afgørende: Trim sideskud, og fjern de nederste blade op til den nederste klase. Hvis tomaterne står i drivhus, så luft godt ud, så fugtigheden ikke bliver for høj. Vand jorden omkring planten og undgå at sprøjte vand på bladene – så reducerer du risikoen for skimmel.