Blomster & Planter

6 planter, der kan overleve efteråret i krukker

Tekst: Bente Halkjær Foto: Tia Borgsmidt 14.10.2022
Når de sidste sommerblomster begynder at se lidt trætte ud i krukkerne, er det tid til at tænke på nye planter, du kan nyde gennem efteråret. Se her, hvilke planter der kan holde til sæsonens regn, rusk og lave temperaturer!

Når efteråret banker på døren, er det oplagt at skifte de sidste trætte sommerblomster ud med nye planter, der kan holde til de lavere temperaturer. En tendens for tiden er at blande stauder og småbuske i mørke toner af grøn og lilla, så de ligner små frodige haver.

Krukker er som mobile bede, man kan rykke rundt i haven eller på terrassen, hvis et område trænger til nyt liv. Det gør haver ofte på denne tid af året, hvor efteråret er over os, og mange blomster er falmet eller visnet helt. Heldigvis bugner havecentrene af nye, fristende skønheder. Skal glæden være mere end en måneds tid, er det klogt at gå efter planter, der er robuste, så de kan klare både regn, rusk og forholdsvis lave temperaturer.

Sådan får du flotte sammensætninger i krukkerne

Udvalget af planter er stort, men tager du udgangspunkt i planternes blade, kan du få de flotteste sammensætninger i krukkerne. Blade optræder i et væld af grønne og rødlige toner, og det er også spændende at gå på opdagelse i deres forme, som kan være meget forskellige og med og uden aftegninger. Vælger du forskellige planter, kan du sætte dem sammen på fineste vis i en stor krukke. Vælg også planter i forskellige højder, når du laver sammenplantninger, og lad også gerne nogle hænge let ud over kanten for et dekadent look.

6 planter, der kan overleve efteråret i krukker

  1. Træagtig hortensia ’Ruby Annabelle’

  2.  Alunrod

  3. Stjerneskærm

  4. Parykbusk

  5. Bregne

  6. Vintersnebolle

Tak til ...

Alle krukker og planter i artiklen kommer fra planteskolen Havero, hvor planterne så vidt muligt er danske og økologiske. Du finder planteskolen på Emdrupvej 32 i København – læs mere på haveroplanteskole.dk, eller følg med på Instagramprofilen @havero_kbh og på Facebook Havero Planteskole.

Find inspiration til smukke sammensætninger her: 

Gå efter planter med blomster, der står godt til bladenes farver. Her ses træagtig hortensia ’Ruby Annabelle’, alunrod og stjerneskærm.

Alunrods langstrakte blomsterstande er yndige sammen med parykbuskens store, mørke blade.

Parykbusk og alunrod med mørke blade giver en flot kontrast til de grønne bregner, og bladformerne er meget forskellige. Den lyse stjerneskærm skaber blikfang med de små blomster.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Gå på jagt efter planter med mørke blade, og sæt dem sammen med grønne vækster. Denne balje er fyldt med parykbusk ’Grace’, alunrod, bregner og stjerneskærm.

Du kan gøre overgangen mellem terrasse og have smuk og effektfuld med frodige krukker. I krukken i midten står en vintersnebolle.